Linkovi

Dačić: Sever Kosova ne može pod suverenitet Prištine


Arhiva - Ivica Dačić, ministar inostranih poslova Srbije.
Arhiva - Ivica Dačić, ministar inostranih poslova Srbije.

Ministar inostranih poslova Srbije izjavio je da nemoguće naći adekvatno rešenje kosovskog problema, osim "poštovanja stanja na terenu" i poručio da "ko šta drži, to je njegovo" te da "sever Kosova ne može pod suverenitet Prištine - i to je kraj".

Dačić je rekao da o tome govori desetak godina i da je to jedino konkretno rešenje koje ne izaziva probleme.

"Ako se međunarodna zajednica složi oko toga da treba pitanje Kosova zatvoriti kao problem koji generira stalnu nestabilnost, mislim da će to pitanje biti rešeno", rekao je on, ali i dodao da je problem u tome što delovi međunarodne zajednice nisu saglasni oko toga i da je reč o "geostrateškoj igri koja ne zavisi samo od stava Beograda i Prištine".

"Ako se međunarodna zajednica složi da pitanje Kosova treba zatvoriti, ono će biti brzo rešeno, ali postoji neslaganje, ne između Zapada i Rusije i Kine, nego između evropskih zemalja i SAD", kazao je Dačić i podsetio da su Brisel, Vašington i Pariz spremni da podrže rešenje oko kojeg bi Srbija i Kosovo postigli dogovor, ali da je Nemačka protiv razgraničenja i da tvrdo insistira na nepromenjivosti granica.

"Ja se s tim slažem, ali kada govorimo o nepromenjivosti granica, oni su preskočili jednu fazu - proglašenje nezavisnosti Kosova", naveo je Dačić.

Dačić je objasnio i da nije predviđeno da Zajednica srpskih opština bude pandan Republici Srpskoj, već da bi ZSO na jednu stranu bila vezana za srpsku vlast, "po pitanju školskog i zdravstvenog sistema".

XS
SM
MD
LG