Linkovi

Samit u Berlinu pokušaj obnove dijaloga Beograd - Priština


Lideri zemalja Zapadnog Balkana na samitu u Londonu u julu prošle godine (Foto: AP/Leon Neal)
Lideri zemalja Zapadnog Balkana na samitu u Londonu u julu prošle godine (Foto: AP/Leon Neal)

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić putuje u Berlin, gde će učestvovati na sastanku o Zapadnom Balkanu (ZB), koji će biti održan na poziv nemačke kancelarke Angele Merkel i predsednika Francuske Emanuela Makrona.

Bez obzira na to što će u Berlinu predstavnici svih zemalja ZB, kao i Slovenije i Hrvatske, biti neformalno, očekuje se da ova inicijativa od strane Merkel I Makrona vrati Evropu kao glavnog igrača u pregovorima Beograda i Prištine.

Po dolasku u Berlin, predsednik Srbije sastaće se najpre sa visokom predstavnicom EU Federikom Mogerini, u predstavništvu Evropske komisije u glavnom gradu Nemačke.

Kako su ranije najavljivali različiti zvaničnici iz EU, sastanak, pored pospešivanja saradnje na ZB, pre svega ima cilj da pronađ rešenja za izlazak iz ćorsokaka, u kojem se nalazi dijalog Beograda i Prištine.

Neposredno uoči početka konferencije, novinarima će se obratiti nemačka kancelarka Merkel i francuski predsednik Makron, a tek potom je predviđen sastanak o ZB.

Sastanak u Berlinu će pre svega biti kombinacija pritisaka i priprema pred evropske izvore, da se pokaže važnost Pariza i Berlina i da se pokaže određena ljutnja na Brisel, ocenio je ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić.

Šef srpske diplomatije je ocenio da je nemačka kancelarka ovim sastankom u dogovoru sa francuskim predsednikom rešila da pokaže svoju ulogu u dijalogu Beograda i Prištine.

Podsetio je da smatra da je sastanak sazvan bez konsultacija i da EU nije bila obaveštena, da je pozvan samo Junker, ali pošto on neće doći, doći će Federika Mogerini.

Navodi da nisu pozvani dosadašnji učesnici berlinskog procesa, Austrija, Italija, Britanija, SAD, a da su iz regiona pozvani iz jedne zemlje predsednik, iz druge premijer...

Dačić dodaje da je osnovna ideja tog skupa da se nastavi dijalog, ali pod kojim uslovima će se nastaviti, za sada je nepoznanica, jer ovih dana postoje različiti stavovi i zahtevi iz Prištine.

Predsednici vlada, ministri spoljnih poslova i ministri ekonomije Albanije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Kosova, Makedonije, Crne Gore, Srbije, Slovenije, Austrije, Francuske, kao i predstavnici Evropske komisije, sastali su se 28. avgusta 2014. godine u Berlinu, na inicijativu nemačke kancelarke Angele Merkel. Cilj Samita posvećenog zapadnom Balkanu, tj. skupa na najvišem nivou, u pomenutom formatu, bio je postizanje zajedničkog dogovora o jačanju regionalne saradnje na ZB i utvrđivanje četvorogodišnjeg okvira (2014-2018. godina) za rešavanje preostalih otvorenih pitanja u regionu.

Nakon Samita o ZB u Berlinu (2014) održani su i samiti u Beču (2015), Parizu (2016) i u Trstu, 12. jula 2017. godine. Peti Samit ZB u okviru Berlinskog procesa održan se u julu prošle godine u Londonu.

XS
SM
MD
LG