Linkovi

Stručnjaci SZO koji istražuju poreklo Kovida 19 obišli bolnicu u Vuhanu


Strčnjaci SZO koji istražuju poreklo koronavirusa (Foto: REUTERS/Thomas Peter)
Strčnjaci SZO koji istražuju poreklo koronavirusa (Foto: REUTERS/Thomas Peter)

Tim Svetske zdravstvene organizacije (SZO), koji istražuje poreklo Kovida 19, obišao je bolnicu u kineskom gradu Vuhanu u kojoj su lečeni pacijenti oboleli od koronavirusa.

Grad Vuhan se u međnarodnim okvirima smatra centrom izbijanja epidemije koronavirusa u Kini i globalne pandemije u svetu.

Važna prilika da razgovaramo sa medicinarima koji su bili na terenu u tom izuzetno važnom trenutku borbe protiv Kovida”, napisao je jedan od članova tima Peter Dazšak na društvenoj mreži Tviter.

Tokom drugog dana rada, nakon dvonedeljnog karantina, stručnjaci SZO su obišli bolnicu Đinintan čije je osoblje prikupilo uzorke od pacijenata koji su preminuli od nepoznatog oblika upale pluća krajem 2019. godine.

Stručnjaci SZO nisu razgovarali sa novinarima od kojih su distancirani od četvrka kada su napustili hotel i dvonedeljni karantin.

Samo što smo se vratili iz bolnice Đinintan specijalizovane za infektivne bolesti u kojoj su lečeni prvi slučajevi u Vuhanu. Slična iskustva čuli smo od naših lekara iz intezivnih nega”, objavio je Marion Kopmans.

Tim međunarodnih eksperata obišao je i memorijal posvećen naporima za suzbijanje epidemije u Vuhanu grada od 11 miliona stanvnika koji je bio zatvoren 76 dana.

Agencija Rojters izvestila je da je misija stručnjaka SZO bila pod strogom kontrolom kineskih domaćina.

Kašnjenje, nepoverenje i optužbe

Obeležila su je kašnjenja, nepoverenje i zabrinutosti o dostupnosti podataka, napetosti između Pekinga i Vašingtona usled sumnji da je Kina prikrivala podatke na početku epidemije na svojoj teritoriji. Takođe, kritikovani su i uslovi posete stručnjaka Svetske zdravstvene organizacije po kojima su kineski stručnjaci sproveli prvu fazu testiranja.

Inače, SZO koja je tražila da upravlja istraživanjem, saopštila je u petak da će članovi njenog tima biti ograničeni na posete koje organizuju kineski domaćini i biće im onemogućen kontakt sa članovima lokalne zajednice.

Plan istraživanja SZO nije objavljen, ali je ekspertska misija saopštila da namerava da obiđe lokalnu tržnicu morskih proizvoda u Vuhanu, kao i tamošnji Institut za virusologiju.

Inače, tim SZO-a trebalo je u Vuhan da stigne u januaru. Na insistiranje Kine boravak delegacije je odložen za februar, što je izazvalo kritike predsednika Svetske zdravstvene organizacije.

Pre tačno godinu dana, SZO je proglasila hitnu zdravstvenu situaciju na međunarodnom nivou uzrokovanu širenjem virusa do tada nepoznatog čovečanstvu.

XS
SM
MD
LG