Linkovi

Debra Birks: SAD u novoj fazi borbe protiv pandemije


Prema podacima Univerziteta Džons Hopkins - u Sjedinjenim Državama je u nedelju registrovano više od 4,6 miliona obolelih, dok je od posledica virusa preminulo najmanje 154.449 građana; (Foto:REUTERS/Joshua Roberts)
Prema podacima Univerziteta Džons Hopkins - u Sjedinjenim Državama je u nedelju registrovano više od 4,6 miliona obolelih, dok je od posledica virusa preminulo najmanje 154.449 građana; (Foto:REUTERS/Joshua Roberts)

"Sjedinjene Američke Države ušle su u novu fazu borbe protiv pandemije koronavirusa", izjavila je Debra Birks savetnica u timu Bele kuće za borbu protiv Kovida 19.

"Trenutna situacija razlikuje se od stanja u martu ili aprilu. Virus se proširio kako u ruralnim, tako i u urbanim područjima Sjedinjenih Država", rekla je Birks u razgovoru za televiziju CNN.

Briks je istakla da je potrebno da se građani pridržavaju preporuka nadležnih - što podrazumeva nošenje maski i fizičko distanciranje.

"Građani koji žive u ruralnim područjima nisu zaštićeni od virusa. Ukoliko vaše domaćinstvo čine članovi različitih starosnih generacija - potrebno je da razmotrite da li ćete maske nositi čak i u vašim domovima. Naravno, pod uslovom da ste pozitivni na Kovid 19 - a vaši ukućani boluju od hroničnih bolesti", upozorila je Birks.

Prema podacima Univerziteta Džons Hopkins - u Sjedinjenim Državama je u nedelju registrovano više od 4,6 miliona obolelih, dok je od posledica virusa preminulo najmanje 154.449 građana.

Pet vakcina protiv Kovida 19 u finalnoj probnoj fazi
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:04 0:00

Broj preminulih od posledica koronavirusa u Sjedinjenim Državama tokom jula je povećan za 25.000 – a broj obolelih udvostručen je u devetnaest američkih država, prema podacima agencije Rojters.

Na Floridi je u julu potvrđeno 310.000 novih slučajeva - slede Kalifornija i Teksas sa oko 260.000. Broj novoobolelih udvostručen je u državama Alabama, Aljaska, Arizona, Arkanzas, Džordžija, Havaji, Ajdahu, Misisipi, Misuri, Montana, Nevada, Oklahoma, Oregon, Južna Karolina, Tenesi i Zapadna Virdžinija.

Konetikat, Masačusets, Nju Džerzi i Njujork – beležili su mnogo manje brojke sa osam ili manje procenata novoobolelih.

Sjedinjene Države oborile su jednodnevni globalni rekord 16. jula kada je 77.000 novih slučajeva koronavirusa. Brojke pokazuju da se u državama Arizona, Florida i Teksas situacija stabilizuje. Zdravstveni zvaničnici su zabrinuti da je pandemija prešla nasrednji zapad SAD-a zbog putovanja tokom leta.

Istovremeno, u Sjedinjenim Državama zabeležen je pad Bruto društvenog proizvoda od 32,9 odsto – u drugom kvartalu 2020. godine. To je, ukazuju stručnjaci, najlošiji ekonomski učinak od Velike depresije početkom tridesetih godina prošlog veka.

XS
SM
MD
LG