Linkovi

SZO: Zdravstvene mere mogu da suzbiju Kovid 19


Generalni direktor Svetske zdravstvene organizacije Tedros Adhanom Gebrejesus (C) u sedištu u Ženevi, (Foto: Fabrice Coffrini/Pool via Rojters)
Generalni direktor Svetske zdravstvene organizacije Tedros Adhanom Gebrejesus (C) u sedištu u Ženevi, (Foto: Fabrice Coffrini/Pool via Rojters)

Svetska zdravstvena organizacija upozorava da broj zaraženih od koronavirusa i dalje raste velikom brzinom širom sveta, ali ističe da javne zdravstvene mere, ukoliko se poštuju, mogu da dovedu do suzbijanja pandemije.

Broj slučajeva koronavirusa globalno se udvostručio u poslednjih šest nedelja. Svetska zdravstvena organizacija saopštila je da širom sveta ima više od 16 miliona slučajeva zaraze i najmanje 640.000 žrtava.

Sjedinjene Države vode po broju zaraženih sa preko 4 miliona slučajeva, te gotovo 147.000 umrlih.

Generalni direktor Svetske zdravstvene organizacije Tedros Adhanom Gebrejesus kaže da su naučene brojne lekcije od kako je koronavirus 30. januara proglašen vanrednom zdravstvenom situacijom.

Gebrejesus dodaje da je najvažnija lekcija to da zemlje, koje su primenile osnovne zdravstvene mere, obuzdavaju širenje virusa. Takodje ističe da izolacija, testiranje i praćenje ljudi koji su bili u kontaktu sa zaraženima kao i fizička distanca i i nošenje maski mogu da ograniče širenje zaraze i spasu živote.

“Tamo gde su te mere primenjene, broj slučajeva je u padu. Gde nisu, broj slučajeva je u porastu. Zemlje i zajednice koje dosledno slede taj savet dobro prolaze.

Izvršni direktor za vanredne situacije pri Svetskoj zdravstvenoj organizaciji, Majk Rajan, kaže da su zemlje koje su primenile restriktivne mere uspele da obuzdaju virus, ali da se on vratio kada su te mere ukinute.

“Svaka zemlja u kojoj su ukinute preventivne mere zabeležila je porast broja zaraženih”, rekao je Rajan.

Zvaničnici SZO su saglasni da su dalje širenje koronavirusa i njegova ponovna pojava u zemljama gde je bio pod kontrolom zabrinjavajući. Medjutim, istovremeno poručiuju da zemlje mogu da preokrenu smer pandemije stalnom primenom preventivnih mera.

XS
SM
MD
LG