Linkovi

SZO: Snažni lideri koji su ubedili ljude da prihvate nove mere će pobediti virus


Generalni direktor SZO Tedros Gebrejesus (Foto: Rojters/Denis Balibouse)
Generalni direktor SZO Tedros Gebrejesus (Foto: Rojters/Denis Balibouse)

Svetska zdravstvena organizacija navela je da će lideri koji su preuzeli oštre mere i ubedili svoje građane da prihvate nove i teške mere da bi se sprečilo širenje koronavirusa, uspeti u borbi protiv ove smrtonosne bolesti.

Ova tvrdnja stiže u momentu dok zdravstveni zvaničnici beleže još jedan sumorni rekord, pošto se očekuje da ove nedelje broj zaraženih koronavirusom pređe 20 miliona, uključujući 750 hiljada smrtnih slučajeva. I pored ovakvih podataka, generalni sekretar Svetske zdravstvene organizacije Tedros Gebrejesus navodi da ima nade.

On kaže da su pojedine zemlje u različitim regionima sveta uspele da stave virus pod kontrolu.

"Novi Zeland je svetski primer. Premijerka Džasinda Ardern je tokom vikenda proslavila 100 dana bez ijednog slučaja zaraze, ali i istakla da je potrebno biti oprezan. Ruanda beleži napredak što je isto kombinacija čvrstog vođstva, opšte zdravstvene zaštite, snažne podrške zdravstvenim radnicima i jasne komunikacije o javnom zdravlju", naveo je Gebrejesus.

Generalni direktor SZO rekao je da su države koje su uložile u brzo otkrivanje slučajeva, praćenje kontakata i adekvatnu zdravstvenu zaštitu pacijenata uspele da prekinu lanac prenošenja zaraze. On kaže da oni koji su sprečili širenje virusa, mogu i da se bezbedno otvaraju.

"Uložite u osnovnu zdravstvenu zaštitu i možemo da zaštitimo živote. U zemljama u kojima je to uspešno urađeno, meri se rizik ponovnog otvaranja, uključujući i škole. Dok rade na tome, moraju da budu oprezni zbog potencijalnih žarišta zaraze", upozorava Gebrejesus.

On kaže da bi svi voleli da se deca vrate u škole. Ipak, upozorio je da škole ne treba da se otvore na brzinu, bez uverenja da su deca, osoblje i ustanova bezbedni.

Dok se ne nađe efikasan lek i bezbedna i efikasna vakcina, prvi čovek SZO navodi da je najbolje da zemlje zaštite građane od Kovida 19 uvođenjem osnovnih zdravstvenih mera. To uključuje socijalnu distancu, nošenje maski i dobru higijenu.

Dodao je da države koje su uspele da stave virus pod kontrolu, mogu postepeno i bezbedno da pokrenu svoju privredu.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG