Linkovi

SZO: Nije kasno da se preokrene situacija sa Kovidom


Zdravstveni radnici pregledaju stanovnike Daravija, jednog od najvećih sirotinjskih naselja u Aziji, 3. avgusta 2020. Indija je treća najteže pogođena zemlja pandemijom posle SAD i Brazila.

Svetska zdravstvena organizacija je u izveštaju koji je objavljen u ponedeljak poručila da nikada nije kasno, čak ni za zemlje sa najvećim brojem infekcija, da preokrenu pandemiju Kovida 19 - ukoliko snažni lideri podstaknu stanovništvo da primenjuje dokazane, osnovne zdravstvene mere.

Pre šest meseci, kada je SZO proglasila Kovid-19 međunarodnom krizom javnog zdravlja, bilo je manje od 100 slučajeva bolesti i nije bilo smrtnih slučajeva van Kine. Svetska zdravstvena organizacija sada je objavila da je broj slučajeva u svetu porastao na više od 17,5 miliona a broj smrtnih slučajeva se povećao na skoro 700.000.

Generalni direktor SZO Tedros Adanom Gebrejesus je izjavio da zemlje moraju da ostanu pripravne i ne potcenjuju virus. Samo u proteklih nekoliko nedelja, za nekoliko zemalja se činilo da su prošle najgore, da bi se onda suočile sa novim skokom slučajeva.

“Videli smo kako neke zemlje, regione, i lokacije koje su imale veliki broj slučajeva a sada su zarazu stavile pod kontrolu. Nije lako, naravno... ali kada lideri budu odlučni i intenzivno sarađuju sa svojim stanovništvom, bolest može da se dovede pod kontrolu", rekao je.

A kada se to dogodi, važno je da vlade nastave da prate situaciju i sprovode bezbednosne mere, dodao je Tedros i upozorio da prerano ukidanje restrikcija može da dovede do novog porasta broja slučajeva.

Šef SZO kaže da je načinjen napredak u razvoju bezbednih tretmana za lečenje ljudi inficiranih koronavirusom i dodaje da je nekoliko vakcina trenutno u trećoj fazi kliničkih testova.

"Međutim, u ovom trenutku nema magičnog rešenja i možda ga nikada neće biti. Za sada, zaustavljanje epidemija se svodi na osnove javnog zdravlja i kontrole bolesti. Testiranje, izolovanje i lečenje pacijenata, praćenje njihovih kontakata i stavljanje u karantin onih sa kojima su bili u kontaktu. Radite sve to", poručio je Tedros.

SZO je pozvala građane da nose maske, za koje navodi da su ključno sredstvo u naporima da se zaustavi širenje virusa. Ove nedelje, Svetska zdravstvena organizacija i njeni partneri pokreću takozvani "izazov" nošenja maski. Tedros je rekao da se građani pozivaju da pošalju svoje fotografije sa maskom i tako pokažu solidarnost u borbi protiv pandemije Kovida-19.

XS
SM
MD
LG