Linkovi

UN: Moguća generacijska katastrofa zbog krize u obrazovanju u pandemiji


Deca u školi u Teksasu (Foto: AP/ LM Otero)
Deca u školi u Teksasu (Foto: AP/ LM Otero)

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš rekao je da se svet suočava sa "generacijskom katastrofom", pošto su škole morale da se zatvore zbog pandemije koronavirusa.

Gutereš je to naveo, lansirajući kampanju "Spasimo našu budućnost", koja ima za cilj da obnovi i podrži formalno obrazovanje u svetu posle pandemije.

Prvi čovek svetske organizacije rekao je da je od sredine jula, više od jedne milijarde dece u najmanje 160 država propustilo formalno obrazovanje, dok 40 miliona dece nije išlo u predškolsko. Gutereš je dodao da su đaci sa invaliditetom, manjine i diskriminisane zajednice, kao i izbeglice i raseljena lica u najvećem riziku da zaostanu sa obrazovanjem

Generalni sekretar dodao je da je svet već bio u krizi sa obrazovanjem i pre pandemije, sa 250 miliona dece u svetu koja ne idu u školu.

"Sada smo suočeni sa "generacijskom katastrofom" koja može da upropasti neviđeni ljudski potencijal, uništi decenije napretka i pojača već postojeće nejednakosti".

Gutereš je dodao da povratak đaka na nastavu mora da bude prioritet kada se pandemija stavi pod kontrolu. Pozvao je i na veće investicije u obrazovanje. Glavni čovek UN je rekao da se moraju pojačati inicijative za obrazovanjem, da oni sa najvećim rizicima ne bi zaostajali.

Prema Univerzitetu Džons Hopkins broj potvrđenih slučajeva koronavirusa u svetu je 18,2 miliona, a broj preminulih je skoro 700 hiljada. Generalni sekretar Svetske zdravstvene organizacije naveo je da možda nikada neće postojati "srebrni metak" da se zaustavi širenje koronavirusa.

Tedros Adhanom rekao je da je nekoliko vakcina sada u poslednjim fazama ispititivanja, ali da sve zemlje i ljudi moraju da učine sve, ,a to znači testiranje, beleženje kontakata, socijalnu distancu i nošenje maski, kako bi se zaustavio virus.

XS
SM
MD
LG