Linkovi

Iran upozorava da će odgovoriti ako bude ugrožen nakon napada na tanker


Arhiva - Naftni tanker Mercer strit koji plovi pod liberijskom zastavom, snimljen u Kejp taunu, Afrika, 2. januara 2016.

Iran će brzo reagovati na svaku pretnju po svoju bezbednost, saopštilo je u ponedeljak Ministarstvo spoljnih poslova, nakon što su Sjedinjene Države, Izrael i Britanija okrivili Teheran za napad na tanker pod izraelskom kontrolom kod obale Omana.

Teheran je porekao bilo kakvu umešanost u napad koji se smatra da je izveden dronom u četvrtak, u kojem su poginula dva člana posade, Britanac i Rumun.

Sjedinjene Države i Britanija saopštile su u nedjelju da će raditi sa svojim saveznicima kako bi odgovorile na napad na Mercer strit, naftni tanker pod liberijskom zastavom, u vlasništvu Japana, kojim upravlja izraelska firma Zodiak meritajm.

Britanski premijer Boris Džonson opisao je incident kao "očigledno neprihvatljiv i nečuven napad na komercijalnu plovidbu".

"Iran bi trebalo da se suoči sa posledicama onoga što su učinili", rekao je on u ponedeljak.

Britanija je u ponedeljak uputila poziv iranskom ambasadoru. Kasnije je Iran pozvao britanskog otpravnika poslova i najvišeg izaslanika Rumunije u Teheranu zbog "optužbi njihovih zemalja na račun Islamske Republike", izvestila je iranska poluzvanična novinska agencija Fars.

"Iran ne okleva u zaštiti svoje bezbednosti i nacionalnih interesa i brzo i snažno će odgovoriti na svaku moguću avanturu", rekao je portparol Ministarstva spoljnih poslova Said Katibzadeh, prenela je iranska državna televizija.

Izraelski premijer Naftali Benet optužio je Teheran da "pokušava da izbegne odgovornost" za napad i nazvao kukavičkim njegovo poricanje.

Izraelski ministar odbrane Beni Ganc rekao je da je napad intenziviranje, kako je nazvao, eskalacije Irana i optužio Teheran da namerava da povredi i ubije civile.

"Izrael ima različite alate i mogućnosti za odbranu svojih građana, a mi ćemo se obračunati sa svakim ko pokuša da nam naudi u to vreme i na mestu i na način koji odgovara nama i našoj bezbednosti", rekao je Ganc izraelskom parlamentu.

Neidentifikovani iranski zvaničnik rekao je ranije iranskoj novinskoj agenciji Nournevs da Teheran smatra "pretnje zapadnih zvaničnika i cionističkog režima (Izraela) više propagandnim gestom".

"A Vašington i London će biti direktno odgovorni za posledice", rekao je zvaničnik koji je blizak iranskom Vrhovnom savetu za nacionalnu bezbednost.

U Vashingtonu je državni sekretar Entoni Blinken predvideo "kolektivni odgovor" i rekao da ne misli da incident nužno signalizira bilo šta o dolasku iranskog predsednika Ebrahima Raisija, koji na dužnost stupa u četvrtak.

Iran i Izrael razmenili su optužbe da su poslednjih meseci međusobno napadali plovila.

Napetosti između Irana i Izraela porasle su od 2018. godine, kada je tadašnji predsednik SAD Donald Tramp izveo zemlju iz nuklearnog sporazuma Teherana sa šest svetskih velikih sila iz 2015. i ponovo uveo sankcije koje su osakatile iransku ekonomiju.

Izrael je izrazio zabrinutost zbog napora Irana i administracije američkog predsednika Džoa Bajdena da ožive nuklearni pakt prema kojem je Iran ograničio svoj osetljivi nuklearni rad u zamenu za ukidanje sankcija.

"U bilo kom sporazumu, ako postoji, sa Iranom, on takođe mora biti zasnovan na uklanjanju njegove pretnje po region", rekao je Ganc.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG