Linkovi

Izaslanici SAD i Rusije raspravljali o nuklearnom sporazumu sa Iranom


Ruski zvaničnik u Međunarodnoj agenciji za atomsku energiju (IAEA), Mihajl Uljanov, puši cigaretu u blizini Grand hotela u Beču gde se odvijaju nuklearni razgi iza zatvoreih vrata, u Austriji, 12. juna 2021.
Ruski zvaničnik u Međunarodnoj agenciji za atomsku energiju (IAEA), Mihajl Uljanov, puši cigaretu u blizini Grand hotela u Beču gde se odvijaju nuklearni razgi iza zatvoreih vrata, u Austriji, 12. juna 2021.

Delegacije Rusije i Sjedinjenih Država uključene u nuklearne pregovore sa Iranom održale su u ponedeljak u Beču razgovore, dva dana uoči sastanka na vrhu između američkog predsednika Džoa Bajdena i ruskog predsednika Vladimira Putina.

Sjedinjene Države nisu direktno uključene u bečke pregovore, ali imaju redovne kontakte sa diplomatama koje u njima učestvuju.

Napori za oživljavanje nuklearnog sporazuma sa Iranom iz 2015. nisu česta tema razgovora dva globalna protivnika.

Mihail Uljanov, viši diplomata koji je bio na čelu ruske delegacije na sastanku u Beču, nazvao je razgovore sa američkim kolegama "plodotvornim".

"Čini se da je naš dijalog u Beču dokaz da dve zemlje mogu da održavaju poslovnu saradnju po pitanjima od zajedničkog interesa, neširenja oružja u ovom konkretnom slučaju", napisao je Uljanov u tvitu.

Nuklearni sporazum propao je 2018. godine kada je Trampova administracija izvela Sjedinjene Države iz tog pakta, tvrdeći da je Iranu njime dato previše ustupaka.

Diplomate iz Kine, Nemačke, Francuske, Rusije i Velike Britanije održali su u subotu zajedničke razgovore sa Iranom, a potom i više bilateralnih sastanaka u hotelu u centru austrijske prestonice.

Metrju Rojanski, direktor Vilsonovog centra Kenan instituta iz Vašintona, rekao je da je Rusija bila spremna da zauzda neke od iranskih ambicija.

"Moskva i dalje više voli da Teheran bude proveravan u svojoj težnji da razvije oružje, ali je mnogo manje motivisana kada je reč o proveri iranskih regionalnih ambicija i šireg globalnog lošeg ponašanja", rekao je on za AP.

"Istovremeno, Rusija mora da balansira u Siriji, gde bi iranska oružana sila na terenu mogla da postane problem za ruske ambicije".

Sporazum iz 2015. godine osmišljen je da održi iranski nuklearni program mirnodopski, namećući strogu kontrolu nivoa obogaćivanja uranijuma, kao i tehnologije i postrojenja koja se koriste za taj proces.

Iran je prestao da se pridržava tih ograničenja nakon povlačenja SAD, ali insistira na tome da ne planira da gradi nuklearno oružje - što je tvrdnja koju SAD i njihovi zapadni saveznici osporavaju.

XS
SM
MD
LG