Linkovi

Iran: Inspektorima možda više neće biti dostupne fotografije nuklearnih postrojenja


Arhiva - Muhamde Bager Kalibaf, okružen sa grupom poslabnika u Skupštini Irana, Tehran, Iran.
Arhiva - Muhamde Bager Kalibaf, okružen sa grupom poslabnika u Skupštini Irana, Tehran, Iran.

Predsednik iranskog parlamenta rekao je u nedelju da međunarodni inspektori možda više neće imati pristup nadzornim fotografijama nuklearnih lokacija Islamske Republike, eskalirajući time tenzije usred diplomatskih napora u Beču kojima se pokušava spas sporazuma Teherana sa svetskim silama.

Komentari predsednika iranskog parlamenta Muhamada Bagera Kalibafa, koje je emitovala državna TV, dodatno su naglasili sužavanje prostora za SAD i druge da postignu dogovor sa Iranom. Islamska Republika već obogaćuje i skladišti uranijum na nivoima daleko većim od onih koji su dozvoljeni nuklearnim sporazumom iz 2015. godine.

"S tim u vezi, a na osnovu isteka tromesečnog roka, definitivno Međunarodna agencija za atomsku energiju neće imati pravo na pristup fotografijama počev od 22. maja“, rekao je Kalibaf.

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) saopštila je da će njen generalni direktor obavestiti izveštače kasnije u nedelju u Beču. Ta agencija Ujedinjenih nacija nije odmah odgovorila na zahtev za komentar.

Prema onome što se naziva "Dodatni protokol" sa Iranom, IAEA "prikuplja i analizira stotine hiljada fotografija koje svakodnevno snimaju njihove sofisticirane nadzorne kamere", sapštila je agencija 2017. Agencija je takođe tada rekla da je postavila "2.000 mera protiv neovlašćenog pristupa", odnosno otporne plombe koje su postavljene na nuklearni materijal i opremu.

Iranski parlament, u kom dominira čvrsta struja, u decembru je odobrio zakon kojim će se obustaviti deo inspekcija nuklearnih postrojenja u zemlji ukoliko evropski potpisnici do februara ne obezbede olakšice sankcija uvedenih na naftu i bankarske transakcije. IAEA je sklopila tromesečni ugovor sa Iranom kako bi joj bile sačuvane nadzorne fotografije, a Teheran je pretio da će ih naknadno izbrisati ako ne bude postignut dogovor.

Nije bilo odmah jasno da li su fotografije iz februara izbrisane. Pre Kalibafove primedbe, poslanik Ali Reza Salimi pozvao je na otvoreno zasedanje parlamenta kako bi se potvrdilo da je iranska civilna nuklearna ruka "izbrisala" fotografije.

Iranska organizacija za atomsku energiju nije odmah komentarisala odluku.

"Naredite šefu Organizacije za atomsku energiju da izbegava odlaganje", rekao je Salimi, sveštenik iz iranskog centralnog grada Delijan. "Snimljene fotografije u kamerama treba eliminisati".

Takođe nije bilo jasno šta ovo znači za lične inspekcije koje vrši IAEA. U Iranu postoji 18 nuklearnih objekata i devet drugih lokacija pod zaštitom IAEA.

Kalibaf je rekao da je iranski vrhovni vođa ajatolah Ali Hamnei, koji ima konačnu riječ o svim državnim pitanjima, podržao odluku.

Tadašnji predsednik SAD Donald Tramp je 2018. godine jednostrano izveo SAD iz nuklearnog sporazuma, poznatog kao Zajednički sveobuhvatni plan akcije (JCPOA). Eskalirajuća serija incidenata od Trampovog povlačenja pretila je širem Bliskom istoku.

Pre više od godinu dana, najviši iranski general ubijen je u udaru američke beslipotne letelice, zbog čega je Teheran kasnije lansirao balističke rakete koje su ranile desetine američkih vojnika u Iraku.

Tajanstvena eksplozija pogodila je i iransko nuklearno postrojenje Natanz, što je Iran opisao kao sabotažu.

U novembru je iranski naučnik Mohsen Fakrizadeh, koji je osnovao vojni nuklearni program zemlje pre dve decenije ranije, ubijen u napadu za koji Teheran krivi Izrael.

XS
SM
MD
LG