Linkovi

Blinken razgovarao sa novinarkom Glasa Amerike - metom planirane otmice


Arhiva: Američka novinarka iranskog porekla Masih Alinežad pokazuje automobil FBI-a ispred njenog ulaza, poslat da je štiti.
Arhiva: Američka novinarka iranskog porekla Masih Alinežad pokazuje automobil FBI-a ispred njenog ulaza, poslat da je štiti.

Američki državni sekretar Entoni Blinken rekao je da je jedna iransko-američka novinarka, čiji je razlog bio ono što je Ministarstvo pravde nazvalo iranskom zaverom kako bi bila oteta, "pokazala ogromnu hrabrost".

Blinken je u ponedeljak tvitovao da je imao "dobar razgovor" sa Masihom Alinežad, TV voditeljkom servisa Glasa Amerike na persijkom jeziku i otvorenom kritičarkom iranske vlade.

"Potvrdio sam da će SAD uvek podržavati neophodan rad nezavisnih novinara širom sveta", objavio je Blinken. "Nećemo tolerisati napore da budu zastrašeni ili da se utišaju njihovi glasovi".

Alinežad je rekla da su ona i Blinken razgovarali 15 minuta i da je najviši američki diplomata otkrio da je ideja da će je Iran oteti sa američkog tla "posebno oštra".

"Sekretar Blinken rekao je da Bajdenova administracija pretnje Islamske Republike shvata vrlo, vrlo ozbiljno i da je bila svesna kako teheranski režim cilja neistomišljenike u SAD i Evropi", tvitovala je Alinežad. "Uverio me je da će SAD smatrati režim odgovornim za ovu zaveru".

Prošle nedelje je američki Sekretarijat za pravosuđe saopštio je da je Federalni sud u Njujorku otpečatio optužnicu kojom se pet iranskih državljana tereti za umešanost u navodnu zaveru za otmicu "bruklinskog novinara, autora i aktiviste za ljudska prava zbog mobilizacije javnog mnjenja u Iranu i širom sveta da dovede o promenama zakona i prakse (iranskog) režima". U saopštenju Sekretarijata za pravosuđe nije naveden cilj šeme.

Alinežad, koja živi u gradskoj četvrti Bruklin u Njujorku, kasnije je na svojim nalozima na društvenim mrežama potvrdila da je ona ta ciljana osoba.

Portparol iranskog Ministarstva spoljnih poslova Said Katibzadeh odbacio je američke navode, rekavši da je u komentarima objavljenim u iranskim državnim medijima to "neutemeljena i smešna optužba koja nije vredna odgovora".

Alinežad je radila kao novinarka u Iranu 2000-ih, pišući članke i iznoseći loše vladanje i korupciju sve dok joj vlasti nisu ukinule novinarsku legitimaciju i zapretile hapšenjem. Iz domovine je pobegla 2009. godine, prvo u Britaniju, pre nego što se nastanila u Njujorku 2014. godine.

XS
SM
MD
LG