Linkovi

Duboki koreni sukoba Izraela i Hamasa


Srušene su brojne zgrade u gradu Gazi
Srušene su brojne zgrade u gradu Gazi

Jevreji i Arapi se ceo vek bore oko Jerusalima. Tenzije su uvek prisutne jer je grad sveto mesto za Jevreje, hrišćane i muslimane. Jerusalim je prestonica Izraela, a bio bi glavni grad Palestine ukoliko bi bilo moguće stvoriti takvu državu posle decenija ratovanja.

Pregovori su nekoliko puta propadali, a međusobne optužbe se decenijama razmenjivale. Sada se odvija dobro poznati scenario u kojem militantni Hamas ispaljuje rakete iz Gaze prema Jerusalimu, Tel Avivu i drugim gradovima, a Izrael uzvraća bombardovanjem koje je srušilo mnoge zgrade u Gazi.

Zbog vojne nadmoći Izraela, ne čudi i nesrazmeran broj žrtava. Zdravstvene vlasti u Gazi saopštavaju da je najmanje 212 Palestinaca poginulo, uključujući i 61 dete. U Izraelu je poginulo desetoro ljudi, uključujući i dvoje dece.

Izraelski napadi izazvai su kritike širom sveta, ali je premijer Benjamin Netanjahu rekao da "ne planira da ih zaustavi" i da će "Hamas skupo platiti svoje napade".

Hamas je u kontaktu sa UN, Rusijom, Egiptom i Katarom u cilju da se uspostavi prekid vatre, ali lider militanata Ismail Hanijeh rekao da "neće prihvatiti rešenje koje žrtvuje Palestinski narod".

Sukobi dve strane sežu do 1948. kada je osnovan Izrael, posle genocida nad Jevrejima koji je počinila Nemačka u Drugom svetskom ratu. Palestinci su bili nezadovoljni gubitkom svoje teritorije na Bliskom istoku.

Konflikt je sada specifično fokusiran na Jerusalim gde su se prvo sukobili palestinski demonstranti i izraelska policija u starom delu Jerusalima, pa je na to Hamas odgovorio raketama.

Izrael je preuzeo Jerusalim u ratu 1967, ali Palestinci i dalje žele grad za svoju buduću prestonicu.

Pre mesec dana, Izrael je pokušao da ograniči okupljanja Palestinaca u Jerusalimu tokom muslimanskog praznika Ramazana. Njujork tajms je objavio da je 13. aprila, 27 dana pre ispaljene prve rakete Hamasa, izraelska policija isekla kablove kako se ne bi čula molitva sa razglasa iz džamije Al Aksa, jedne od najvećih svetinja za Palestince. Istog dana je Izrael obeležavao svoj Dan sećanja na pale u ratovima, a zvaničnici su strahovali da će muslimani glasovno nadjačati govor izraelskog predsednika jer se ceremonija održavala na istom mestu gde je i džamija Al Aksa, Brdu hrama, koje Jevreji smatraju svojom svetinjom.

Sukobi su bili i na drugim mestima - Palestinci su protestovali u naselju Šeik Džarah gde jevrejski doseljenici prete da ih isele iz domova i tvrde da oni imaju pravo tu da se nastane. Izraelski vrhovni sud odložio je raspravu o tom pitanju zbog konflikta.

Hamas je, zbog tih sukoba, pozvao na intifadu, odnosno ustanak.

Raketiranje Izraela počelo je 10. maja. Neke arapske zemlje bliske Izraelu osudile su napade iz Gaze, dok je Iran podržao Hamas.

SAD i EU osudile nasilje i pozvale Hamas da prekine sa raketiranjem. Smatraju da Izrael ima pravo da se brani, ali upozorili su na krvoproliće.

XS
SM
MD
LG