Linkovi

Iran saopštio da se nuklearni pregovori odlažu, slede konsultacije u prestonicama


Politički zamenik u Ministarstvu spoljnih poslova Irana, Abas Aragči napušta "Grand hotel Viena" gde se odvijaju nuklearni razgovori iza zatvorenih vrata, u Beču, Austrija, 12. juna 2021. (AP Photo/Florian Schroetter)
Politički zamenik u Ministarstvu spoljnih poslova Irana, Abas Aragči napušta "Grand hotel Viena" gde se odvijaju nuklearni razgovori iza zatvorenih vrata, u Beču, Austrija, 12. juna 2021. (AP Photo/Florian Schroetter)

Pregovarači ispred Irana i šest svetskih sila prekinuće u nedelju razgovore o oživljavanju njihovog nuklearnog sporazuma iz 2015. godine i vratiti se u svoje prestonice na konsultacije, jer se preostale razlike ne mogu lako prevazići, rekao je šef iranske delegacije.

"Sada smo bliži dogovoru nego ikad, ali jaz koji postoji između nas i sporazuma ostaje i premostiti ga nije lak posao", rekao je Abas Arakči za iransku državnu TV iz Beča. "Vratićemo se u Teheran večeras".

Bilo je nejasno kada će formalni pregovori biti nastavljeni.

Zagovornik čvrste linije, Ebrahim Raisi, obezbedio je u petak pobedu na predsedničkim izborima u Iranu, zamenivši pragmatičnog Hasana Rohanija. Ali, to verovatno neće poremetiti napore Irana pod vrhovnim vođom ajatolahom Alijem Hamneijem, koji ima poslednju reč u svim glavnim politikama, da se obnovi nuklearni pakt i zemlja se oslobodi od teških američkih sankcija na naftu i finansije.

U Beču se od aprila vode pregovori o peglanju koraka koje Iran i Sjedinjene Države moraju preduzeti u vezi sa nuklearnim aktivnostima i sankcijama kako bi se vratile u potpunu saglasnost sa nuklearnim paktom. Vašington se povukao iz sporazuma 2018. godine i ponovo uveo sankcije Teheranu.

"Premošćavanje praznina zahteva odluke koje uglavnom treba da donese druga stranka (Vašington). Nadam se da ćemo u sledećem krugu prevaliti ovaj kartak jaz - iako težak", rekao je Arakči.

Glavni neprijatelj Islamske Republike Iran, Izrael, osudio je u nedelju izbor Raisija i rekao da će to biti "režim brutalnih obešenjaka" sa kojim svetske sile ne bi trebalo da pregovaraju o novom nuklearnom sporazumu.

"(Njegov) izbor je, rekao bih, poslednja šansa da se svetske sile probude pre nego što se vrate nuklearnom sporazumu i shvate s kim imaju posla", rekao je takođe novi izraelski premijer Naftali Benet.

Raisi se nikada nije javno oglašavao povodom optižbama koje se tiču njegove uloge u onome što su Sjedinjene Države i grupe za ljudska prava nazvale vansudskim pogubljenjima hiljada političkih zatvorenika 1988. godine.

I pre sastanka, ruski izaslanik u pregovorima Mihajl Uljanov rekao je da je dogovor nadomak ruke, ali da nije finalizovan.

Otkako je bivši američki predsednik Donald Tramp povukao SAD iz sporazuma i ponovo uveo sankcije Iranu, Teheran je krenuo u protivmere, uključujući obnovu zaliha obogaćenog uranijuma, potencijalnog puta ka nuklearnim bombama.

XS
SM
MD
LG