Linkovi

Američki vojni brod ispalio hice upozorenja nakon približavanja tri plovila Iranske revolucionarne garde


Arhivska i ilustrativna fotografija: USS Fajerbolt, američki patrolni brod (Foto: AP)
Arhivska i ilustrativna fotografija: USS Fajerbolt, američki patrolni brod (Foto: AP)

Američki vojni brod ispalio je hice upozorenja, pošto su se tom i još jednom patrolnom plovilu američke vojske, približila tri broda iranske Islamske revolucionarne garde u međunarodnim vodama Zaliva, saopštila je američka vojska.

Posade američkih brodova uputile su nekoliko upozorenja - ali su brodovi Islamske revolucionarne garde nastavili manevre u neposrednoj blizini. Posada broda Fajerbolt ispalila je hice upozorenja i iranski brodovi su se udaljili", ukazano je u saopštenju.

Iranski brodovi su se američkim približili na 204 stope - odnosno oko 62 metra, precizirano je u saopštenju o incidentu za koji američka vojska navodi da se dogodio u ponedeljak.

Za sada nema dostupnih informacija o incidentu sa iranske strane.

Agencija Rojters izvestila da su se takvi incidenti događali tokom poslednjih pet godina - ali je u 2020, kako je ukazano, vladalo relativno zatišje.

Podsetimo, svetske sile nastoje da zvanični Vašington i Teheran privole da se vrate nuklearnom sporazumu iz 2015. godine čija je svrha denuklearizacija Irana kome bi zauzvrat bile ublažene brojne međunarodne sankcije.

XS
SM
MD
LG