Linkovi

Bajden najavio kraj američkog vojnog angažmana u Iraku


Predsedik SAD i premijer Iraka na sastanku u Beloj kući
Predsedik SAD i premijer Iraka na sastanku u Beloj kući

Američka vojska u Iraku će u narednih nekoliko meseci okončati svoju borbenu misiju, najavio je predsednik SAD Džo Bajden nakon sastanka sa iračkim premijerom Mustafom al Kadimijem u Beloj kući.

Bajden je rekao da će novi zadatak američke vojske u Iraku biti da obučava i pomaže u borbi protiv Islamske države, ali da neće učestvovati u borbama. Nije precizirao koliko će vojnika od sadašnjih 2.500 ostati u Iraku.

U zajedničkom saopštenju dvojice lidera navodi se da će "fokus američke vojske biti na obučavanju, savetovanju, pomaganju i deljenju obaveštajnih podataka, ali da do 31. decembra 2021. više neće biti u borbenoj misiji u Iraku.

"Ovo je promena misije. Nije kraj našeg partnerstva niti prisustva, niti naših bliskih odnosa sa iračkim liderima", rekla je portparolka Bele kuće Džen Psaki.

Naglasak je, kažu zvaničnici, na tome da vojska osigura da se ne desi ono što se desilo pre sedam godina, kada je teroristička organizacija Islamska država prošla kroz Mosul i regrutovala borce u Iraku i Siriji. Iračka vlada je skoro pala, a svakog meseca bilo je nekoliko bombaških napada.

"Kao što od početka govorimo - niko neće reći da je misija ispunjena. Cilj je da održimo poraz Islamske države. Znamo da moramo da vršimo pritisak na takvu organizaciju da se ne obnovi, ali američka vojska sada mora da deluje iz pozadine", rekao je neimenovani američki zvaničnik u razgovoru sa novinarima.

SAD su vojno angažovane u Iraku od 2015.

"Promena vojnog angažmana simbolično pokazuje ono čemu stremi Bajdenova administracija u borbi protiv terorizma: da podrži partnere kroz obuke i druge vidove pomoći u antiterorističkim operacijama. Njegov pristup je zasnovan na tome da je Amerika partner, dobar patner. Ali, i dalje se moraju fokusirati na to da problem ne eskalira", kaže za Glas Amerike Ketrin Cimerman iz Ameriken enterprajz instituta.

U međuvremenu su nastavljeni napadi na položaje američke vojske u Iraku za šta SAD krive militante koje podržava Iran.

Pristustvo američke vojske u Iraku je pitanje koje deli društvo. Neki smataju da je neophodno, dok drugi - uključujući i aktere povezane sa Iranom - pozivaju vojsku da se povuče.

"Nema sumnje da Bajdenova administracija kapitalizuje narativ o "kraju beskonačnih ratova". Ali, ovi konflikti nisu došli niotkuda, i pretnje Americi neće nestati zbog unilateralnog povlačenja", kaže Benham Taleblu iz Fondacije za odbranu demokratije.

Upozorava i da će Iran verovatno slaviti objavu o povlačenju američke vojske i da će plasirati priču kako Amerika može da se otera iz regiona.

XS
SM
MD
LG