Linkovi

Iranski obaveštajci planirali otmicu novinarke Glasa Amerike


Arhiva - Masih Alinedžad, iranska novinarka i aktivistkinja za ljudska prava, govori na biti tokom samita Žene u svetu, u Njujorku, 12. aprila 2019.
Arhiva - Masih Alinedžad, iranska novinarka i aktivistkinja za ljudska prava, govori na biti tokom samita Žene u svetu, u Njujorku, 12. aprila 2019.

TV voditeljka redakcije Glasa Amerike na persijskom jeziku i istaknuta kritičarka iranske vlade, koja navodi da su američke vlasti razotkrile zaveru da bude kidnapovana, iznela je nove detalje o celom slučaju, koji uključuje i navodne pokušaje da se eliminišu ona sama, i njeni popularni nalozi na društvenim medijima.

U video poruci koju je snimila u utorak, iransko-američka novinara Malis Alinedžad izjavila je da su joj agenti Federalnog istražnog biroa rekli da islamistički vladari Irana "ne samo da su želeli da se postaraju da ja fizički više ne postojim nego su hteli i da unište moje kanale na Instagramu, Fejsbuku, Telegramu i WhatsApp-u."

Nešto ranije, Sekretarijat za pravosuđe saopštio je da je federalni sud u Njujorku otpečatio optužnicu protiv petorice iranskih državljana zbog navodne zavere da kidnapuju "novinarku, autorku i aktivistkinju za ljudska prava, koja živi u Bruklinu, zbog njenog uticaja na javno mnjenje u Iranu i širom sveta i uticala na zahteve za promenama zakona i prakse iranskog režima." Sekretarijat za pravosuđe nije imenovao novinarku čija je otmica planirana.

Alinedžad, koja živi u Bruklinu u Njujorku, kasnije je na društvenim mrežama potvrdila da je ona ta osoba.

Prema optužnici, četvorica Iranaca unajmili su privatne istražitelje pod lažnim izgovorom da nadgledaju neimenovanu novinarku u Bruklinu, snimajući porodicu i kuću žrtve kao deo zavere za odvođenje te osobe iz zemlje.

Četvorica optuženih planirali su da "nasilno odvedu željenu žrtvu u Iran, gde bi sudbina žrtve u najboljem slučaju bila neizvesna", rekla je američka tužiteljka za južni okrug Njujorka Odri Straus.

U telefonskom razgovoru u utorak nakon objavljivanja optužnice, Alinedžad je rekla da je u stanju šoka.

Rekla je da je radila sa Federalnim istražnim biroom (FBI) otkako joj je agencija pre osam meseci obratila sa fotografijama koje su napravili zaverenici.

"Pokazali su mi da se Islamska Republika jako približila", rekla je.

Alineđad je rekla da je Iran razbesnela objavljivanjem žena u Iranu koje protestuju zbog zakona koji zahtevaju da se glava pokriva, kao i izveštaja o Irancima ubijenim tokom demonstracija 2019. godine.

Tužioci su u saopštenju za štampu rekli da je neimenovani novinar bio na meti Irana "zbog mobilizacije javnog mnjenja u Iranu i širom sveta koji za cilj ima promenu zakona i prakse režima".

Alinedžad je rekla da su agenti FBI premestili nju i njenog supruga u niz sigurnih kuća dok su istraživali slučaj.

Rekla je da se još uvek kloni čitanja optužnice.

"Ne mogu da verujem da nisam sigurna ni u Americi", rekla je.

XS
SM
MD
LG