Linkovi

SAD: Napadi na ciljeve u Iraku i Siriji neophodni


Mapa Iraka i Sirije
Mapa Iraka i Sirije

Američki vazdušni napadi na paravojne snage koje podržava Iran u Iraku i Siriji proteklog vikenda bili su nephodan potez čiji cilj je bio da se smanji opasnost od eskalacije, rekao je u ponedeljak američki državni sekretar Entoni Blinken.

"Preduzeli smo neophodnu, adekvatnu i opreznu akciju čiji cilj da da se ograniči rizik od eskalacije, ali i da se pošalje jasna i nedvosmislena poruka", rekao je Blinken novinarima u Rimu.

U američkom napadu na istočnu Siriju u blizini granice sa Irakom ubijeno je najmanje pet boraca snaga koje podržava Iran, izvestila je u ponedjeljak organizacija koja posmatra rat u Siriji.

"Najmanje pet pripadnika snaga koje podržava Iran ubijeno je i nekoliko drugih je ranjeno u napadu ratnih aviona SAD" na sirijskoj strani granice, saopštila je sirijska Opservatorija za ljudska prava sa sedištem u Britaniji.

Organizacija koja se u prikupljanju informacija oslanja na mrežu izvora unutar Sirije, rekla je da vojni položaji jesu među pogođenim ciljevima.

Paravojne snage koje podržava Iran saopštile su da su poginula četiri pripadnika jedna fakcije i najavile da će se osvetiti.

Sirijska državna novinska agencija SANA saopštila je da je jedno dete ubijeno, a da su ranjene još najmanje tri osobe.

Sirija je u ponedeljak osudila američke vazdušne napade i ocenila da oni predstavljaju "flagrantno kršenje suvereniteta sirijske i iračke teritorije".

"Sirija ponovo poziva američku administraciju da poštuje jedinstvo teritorije i naroda Sirije i Iraka i da odmah zaustavi napade na nezavisnost dve zemlje", preneli su sirijski državni mediji pozivajući se na saopštenje Ministarstva inostranih poslova.

Iračka vlada i vojska takođe su osudili vazdušne napade. Bagdad je najavio i da će "razmotriti sve pravne opcije" da spreči slične akcije u budućnosti.

Američka vojska izvela je napade u nedelju u odgovoru na napade dronom na američko osoblje i objekte u Iraku, saopštio je prethodno Pentagon.

Meta napada bili su operativni objekti i skladišta oružja na dve lokacije u Siriji i na jednoj u Iraku.

"Večerašnji napadi su pokazali da će predsednik Bajden štititi američke državljane", navodi se u saopštenju Pentagona. Nije saopšteno da li je bilo žrtava napada.

To je drugi put da je Bajden naložio vazdušne napade na ekstremističke grupe povezane sa Iranom od kako je preuzeo položaj pre pet meseci.

Predsednik SAD je poslednji put naredio ograničene vadušne napade na ciljeve u Siriji u februaru, u odgovoru na raketne napade u Iraku.

Američki zvaničnici veruju da je Iran odgovoran za učestale napade dronovima i povremene raketne napade na američko osoblje i objekte u Iraku, gde američka vojska pomaže Bagdadu da se bori protiv preostalih pripadnika Islamske države.

Paravojne grupe, koje podržava Iran, su od aprila izvele najmanje pet napada dronom na objekte koje koriste američke i koalicione snage u Iraku, prenosi agencija Rojters pozivajući se na dva neimenovana američka zvaničnika.

Američka vojska je najnovije napade izvela letelicama F-15 i F-16, naveli su zvaničnici i dodali da su se piloti bezbedno vratili posle misije.

XS
SM
MD
LG