Linkovi

Da li u SAD postoji jedinstvena podrška Izraelu?


Skup podrške Izraelu na Tajms skveru u Njujorku
Skup podrške Izraelu na Tajms skveru u Njujorku

Decenijama unazad jedan od temelja spoljne politike SAD je konstantna politička podrška Izraelu. Ali, sukobi između palestinskih militanata i izraelske vojske, najozbiljniji od 2014, pokazuju da postoje pukotine u toj podšrci. Neke demokrate negoduju zbog izraelskih raketnih napada na Hamas u Gazi, dok su republikanci jedinstveni u podršci Izraelu.

Bela kuća je saopštila da su američki zvaničnici prethodnih dana 25 puta razgovarali telefonom sa izraelskim, palestinskim i arapskim liderima, kako bi se rešio konflikt, a SAD su poslale i izaslanika na teren.

Predsednik Džo Bajden je razgovarao sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanjahuom i rekao da "očekuje i nada se da će se konflikt okončati što pre".

"Izrael ima pravo da se brani kada se bombarduje njegova teritorija", kaže Bajden.

Bajden nije kritikovao poteze Izraela, ali je Bela kuća saopštila da je preneo da "Jerusalim, koji je važan za vernike širom sveta, treba da bude mesto mira".

Ključni demokratski predstavnici u Kongresu podržavaju pravo Izraela da se odbrani od napada. Amerika je u protekle četiri godine poslala skoro 4 milijarde dolara pomoći Izraelu i obećala još 8 milijardi. SAD i njeni saveznici palestinski Hamas smatraju terorističkom organizacijom.

Predsedavajući senatskog Odbora za spoljne poslove Robert Menendez tvitovao je da je "baražno raketiranje od strane Hamasa terorizam i da nijedna zemlja ne treba to da trpi".

Ali, ima i demokrata u Kongresu koje napadaju Izrael.

Kongresmen Mark Pokan iz Viskonsina je tvitovao da se "ne mogu samo osuđivati rakete koje je ispalio Hamas i ignorisati izraelsko policijsko nasilje nad Palestincima, kao i nezakonito iseljavanje Palestinaca iz domova, napadi i ubistva palestinske dece", kao i da "SAD ne treba da finansiraju to nasilje".

Predstavnica u Kongresu Aleksandrija Okasio Kortez, kao i njene dve koleginice Ilhan Omar i Rašida Tlaib, fokusirale su se na izraelsku agresiju.

"Solidarno stojimo uz palestinske stanovnike naselja Šeik Džarah u Istočnom Jerusalimu. Izraelske snage primoravaju porodice da se isele iz svojih domova tokom Ramazana i tako provociraju nasilje", tvitovala je Okasio Kortez.

Aleksandrija Okasio Kortez
Aleksandrija Okasio Kortez

Predsednik Arapsko-američkog instituta Džejms Zogbi rekao je za Vašington post da "40 godina, koliko radi, nije video toliki nivo podrške Palestincima i njihovim pravima".

Za razliku od demokrata, republikanci su i dalje privrženi Izraelu.

Bivši predsednik Donald Tramp, koji je prebacio ambasadu SAD u Jerusalim i posredovao u dogovoru Izraela sa arapskim zemljama, kritikovao je Bajdenov odgovor na sukob u Gazi.

"Bajdenova slabost i nedostatak podrške Izraelu vode ka novim napadima", rekao je Tramp.

"Republikanska stranka stoji uz Izrael, zemlju koja ima svako pravo da se brani od agresije Hamasa", saopštila je predsedavajuća Republikanskog nacionalnog komiteta Rona Mekdenijel.

Skoro svi republikanci u Senatu, njih 44, u pismu su pozvali Bajdena da "bezrezervno podrži pravo izraela da se brani i da odmah prekine pregovore sa Iranom o popuštanju ekonomskih sankcija i nuklearnom programu Teherana". Republikanci smatraju da Iran podržava Hamas.

XS
SM
MD
LG