Linkovi

Bajden hvalio kralja Jordana kao snažnog saveznika u "teškom okruženju"


Predsednik Džo Bajden u razgovoru sa jordanskim kraljem Abdulahom II i princem prestolonaslednikom Huseinom bin Abdulahom u Beloj kući, 19. jula 2021.
Predsednik Džo Bajden u razgovoru sa jordanskim kraljem Abdulahom II i princem prestolonaslednikom Huseinom bin Abdulahom u Beloj kući, 19. jula 2021.

Američki predsednik Džo Bajden nazvao je jordanskog kralja Abdulaha "dobrim, lojalnim, pristojnim prijateljem", za vreme sastanka u Beloj kući u ponedeljak. To je prvi od tri direktna razgovora koje će Bajden narednih nedelja voditi sa bliskoistočnim liderima.

Bajden je jkralja Jordana opisao kao snažnog saveznika u "nezgodnom okruženju", u znak podrške jorandskom lideru nakon što je u aprilu njegovo pravo na vlast osporio njegov polubrat.

"Uvek ste bili tu i mi ćemo uvek biti tu za Jordan", rekao je Bajden tokom razgovora u Ovalnoj kancelariji sa Abdulahom i njegovim sinom, princom Huseinom.

Kralj Abdulah je odgovorio: "Uvek možete računati na mene, moju zemlju i mnoge naše kolege u regionu."

Sastanci su uključili i raspravu o situaciji u Siriji, gde je decenija sukoba učinila da više od milion Sirijaca izbegne u Jordan, kao i susedni Irak, gde su američke snage bile meta napada ekstremista koje podržava Iran.

Ostale teme uključuju napore za oživljavanje iranskog nuklearnog sporazuma, uspavane izraelsko-palestinske mirovne pregovore i Abrahamove sporazume iz Trampove ere u kojima je Izrael normalizovao odnose sa četiri arapske države.

Abdulahova lična poseta Bajdenu prva je poseta nekog bliskoistočnog vođe otkako je američki predsednik stupio na dužnost u januaru. Irački premijer Mustafa al-Kadimi treba da putuje u Belu kuću sledeće nedelje, a Bajdenova administracija planira posetu novom izraelskom premijeru Naftaliju Benetu.

Prošle nedelje jordanski bezbednosni sud osudio je dvojicu bivših zvaničnika na 15 godina zatvora zbog navodne zavere sa kraljevskim polubratom, princom Hamzahom, radi podsticanja nemira protiv monarha dok je tražio pomoć iz inostranstva.

Bivši zvaničnici uhapšeni su u aprilu, a Hamzah je stavljen u kućni pritvor, iako nikada nije optužen. Sva trojica su negirali optužbe na svoj račun.

U izveštaju su korišćene neke informacije agencija Asošijeted pres i Rojters.
XS
SM
MD
LG