Linkovi

Putin Belorusiji odobrio pozajmicu od milijardu i po dolara


Aleksandar Lukašenko (L) i Vladimir Putin (D) u Sočiju februara 2019; arhivska fotografija (Sergei Chirikov/Pool via REUTERS/File Photo)
Aleksandar Lukašenko (L) i Vladimir Putin (D) u Sočiju februara 2019; arhivska fotografija (Sergei Chirikov/Pool via REUTERS/File Photo)

Ruski predsednik Vladimir Putin dodelio je Belorusiji zajam od 1,5 milijardi dolara.

Osim novčane pozajmice, prema Putinovim tvrdnjama obećane tokom nedavne posete ruskog premijera Mihaila Mišustina beloruskoj prestonici, predsednik Rusije ukazao je da će toj zemlji biti pruženi i drugi vidovi podrške - poput saradnje u oblasti bezbednosti.

Objava o novčanoj pozajmici i intenziviranju saradnje usledila je pošto je Aleksandar Lukašenko, predsednik Belorusije, otputovao u ruski grad Soči na razgovore sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom.

Očekuje se da će Lukašenko od Putina potražiti političku podršku tokom prvog susreta sa Putinom – posle avgustovskih predsedničkih izbora u Belorusiji.

Belorusija se nalazi jeku političke krize nakon avgustovskih izbora na kojima predsednik Aleksandar Lukašenko tvrdi da je osvojio još jedan mandat, što opozicija u toj zemlji odbacuje, ukazujući na izborne neregularnosti i tražeći održavanje novog glasanja.

Za to vreme u Ženevi, Mišel Bašelet vodeća zvaničnica Ujedinjenih nacija za zaštitu ljudskih prava, poručila je da je potrebno istražiti navode o policijskoj brutalnosti i torturi nad demonstrantima koji više od mesec dana širom Belorusije protestuju protiv Lukačenkovog reizbora.

„Imajući u vodu njihov obim i broj svi navodi o mučenju i drugim oblicima zlostavljanja koje su počinile snage bezbednosti trebalo bi da se dokumentuju i istraže - s ciljem da se počinioci privedu pravdi”, rekla je Bašelet na početku zasedanja Saveta za ljudska prava Ujedinjenih nacija.

Istovremeno, najavljeno je i da će to telo Ujedinjenih nacija održati posebnu debate o nasilju.

U nedelju je najmanje 100.000 građana preplavilo ulice beloruske prestonice Minska na jednom od najmasovnijih protesta protiv predsednika države Aleksandra Lukašenka.

Policija je saopštila da je pritvorila više od 400 demonstranata tokom okupljanja u prestonici Minsku.

Ruska novinska agencija Interfaks izvestila je o ispaljivanju hitaca u vis da bi sprečili demonstrante da priđu delovima grada u kojima živi belorusko političko rukovodstvo.

Pristalice opozicije tvrde da je na beloruskim predsedničkim izborima 9. avgusta pobedila Svetlana Tihanovskaja - koja je trenutno u egzilu u Litvaniji. Ključni beloruski opozicioni lideri su ili pritvoreni ili su napustili zemlju.

Stanje u Belorusiji nakon predsedničkih izbora prati međunarodna zajednica, kako Sjedinjene Države i Evropska unija kritikujući izborni proces i policijsku brutalnost tokom razbijanja protesta, tako i Rusija koja je Belorusiji ponudila razne vidove pomoći – uključujući i vojno-policijske snage.

XS
SM
MD
LG