Linkovi

Lukašenko: Nema novih izbora dok me ne ubijete


Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko govori pred svojim pristalicama u Minsku
Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko govori pred svojim pristalicama u Minsku

Lider Belorusije Aleksandar Lukašnko rekao je da neće biti novih predsedničkih izbora "dok ga ne ubiju", prenose beloruski mediji.

"Već smo održali izbore. Nema novih izbora dok me ne ubijete", rekao je Lukašenko radnicima u fabrici traktora.

Novinska agencija Belta prenosi da je Lukašenko rekao da je spreman na podelu vlasti i promene ustava, ali da neće to učiniti pod pritiskom demonstracija. On je kazao da se već radi na izmenama ustava koje će omogućiti podelu vlasti.

Nakon održavanja izbora u Belorusiji 9. avgusta izbili su protesti u kojima je stradalo najmanje dvoje ljudi, a hiljade su privedene.

Protivnici Aleksandra Lukašenka, koji je u Belorusiji na vlasti 26 godina, tvrde da su izbori namešteni i da je izbugio podršku građana. On to negira i kaže da je osvojio 80 odsto glasova.

Na proteste je pozvala Lukašenkova protivnica Svetlana Tikanovskaja, koja je ubrzo potom napustila zemlju uz tvrdnje da joj je ugrožena bezbednost.

U video poruci iz Litvanije, Tikanovskaja je poručila da je "spremna da vodi Belorusiju" i pozvala da se uspostavi pravni mehanizam koji će omogućiti održavanje fer izbora.

Apelovala je i na policiju da otkaže poslušnost Lukašenku i pređe na stranu građana.

Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je da je Moskva spremna da vojno pomogne Belorusiji u skladu sa sporazumom dve zemlje, ako se nastavi pritisak spolja na Minsk. Putin, međutim, nije rekao koja strana zemlja pritiska Belorusiju.

Litvanija: Ruska vojna pomoć je "invazija"

Ministar spoljnih poslova Litvanije Linas Linkevicijus izjavio je da bi ruska vojna pomoć Belorusiji predstavljala invaziju.

"Nema razloga za vojnu pomoć iz Rusije, niti ima pravnih osnova za to. To bi bila invazija na zemlju i uništilo bi i poslednje tragove njene nezavisnosti", kaže litvanski šef diplomatije.

XS
SM
MD
LG