Linkovi

Prijavljena otmica beloruske opozicionarke


Marija Kolesnikova (Foto: AP)
Marija Kolesnikova (Foto: AP)

Mariju Kolesnikovu, jednu od vodećih ličnosti beloruske opozicije, prema izjavama svedoka, odveli su neidentifikovani muškarci sa demonstracija protiv predsednika Aleksandra Lukašenka. Osoba koja se predstavila kao Anastasija izjavila je za beloruski vebsajt Tut.bu da je videla kako Kolesnikovu na silu odvode muškarci u civilu u minibus i odlaze.

Kolesnikova je poslednja od tri žene koje su ostale u Belorusiji, a zajedno su koordinirale opoziciono delovanje u pokušaju da poraze Lukašenka na izborima 9. avgusta.

Saveznica Kolesnikove Olga Kovalkova otišla je u Poljsku u subotu, i istakla da su je vlasti naterale da napusti zamlju, dok je glavna opozicionarka Svetlana Tihanovskaja u Litvaniji sa decom još od izbora, u strahu za vlastitu bezbenost.

U intervjuu za Glas Amerike, Tihanovskaja je rekla da radi na tome da se organizuju novi izbori i pored toga što se Lukašenko tome protivi.

Na protestima je tokom vikenda ponovo bilo desetine hiljada ljudi, koji su vikali Lukašenku da ode sa vlasti i da je pacov.

Demonstranti su došli do rezidencije predsednika, 3 kilometra od centra Minska, uprkos kordonima koje je policija postavljala. Policija je koristila suzavac, vodene topove i borna kola da razbije demonstracije. Više od 200 demonstanata je uhapšeno širom Belorusije u nedelju, od toga 100 u Minsku, naveo je lokalni Viasna centar za ljudska prava.

Do sada je preko 1700 demonstranata uhapšeno, a prijavljena je smrt najmanje četvoro. Lukašenko je na vlasti od 1994. godine

XS
SM
MD
LG