Linkovi

Pompeo: SAD podržavaju napore da se ispitaju izborne neregularnosti u Belorusiji


Protesti u Minsku, u. Belorusiji (Foto: AP/Dmitri Lovetsky)
Protesti u Minsku, u. Belorusiji (Foto: AP/Dmitri Lovetsky)

Sjedinjene Države i dalje su duboko zabrinute zbog "ozbiljnih propusta" na predsedničkim izborima u Belorusiji, rekao je u četvrtak američki državni sekretar Majk Pompeo i dodao da Vašington podržava međunarodne napore da se nezavisno razmotre izborne neregularnosti.

"Sjedinjene Države podržavaju princip slobodnih i fer izbora koji odražavaju volju naroda u Belorusiji. Na izborima 9. avgusta nije ispoštovan taj princip. Podržavamo međunarodne napore da se nezavisno ispitaju izborne neregularnosti u Belorusiji, kršenja ljudskih prava u vezi sa izborima i obračun koji je usledio", saopštio je Pompeo.

Belorusija se suočava sa najvećom političkom krizom od raspada Sovjetskog Saveza. Desetine hiljada demonstranata odbacuju pobedu predsednika Aleksandra Lukašenka na izborima 9. avgusta za koje njegovi protivnici tvrde da su namešteni.

Policija je privela više od 6.000 ljudi tokom prvih dana protesta i ispalila gumene metke i suzavac. Desetine demonstranata i policajaca su povređene u sukobima, a dve osobe su stradale.

Pompeo je rekao da snažno osuđuje nasilje protiv mirnih demonstranata i novinara u Belorusiji, kao i hapšenje opozicionih kandididata i učesnika protesta. Takođe je zatražio da se odmah oslobode oni koji su "nepravedno pritvoreni" i da se utvrdi sudbina nestalih.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG