Linkovi

Belorusija oduzela akreditacije najmanje 17 novinara


Policija hapsi novinare u Minsku u Belorusiji, 28. jula 2020.
Policija hapsi novinare u Minsku u Belorusiji, 28. jula 2020.

Vlasti Belorusije oduzele su akreditacije najmanje 17 novinara velikih medijskih organizacija koji su pratili situaciju u zemlji posle spornih predsedničkih izbora 9. avgusta. Odluku je donela komisija Saveta za nacionalnu bezbednost.

Dok se u Belorusiji nastavljaju protesti na kojima se traži ostavka predsednika, međunarodna zajednica osuđuje vladu Aleksandra Lukašenka zbog policijske brutalnosti u gušenju demonstracija.

Među novinarima kojima su oduzete akreditacije su reporteri glavnih zapadnih novinskih agencija, uključujući RFE/RL, BBC, Asošijeted pres, Rojters, AFP, Dojče Vele, nemačka televizija RD i Radio Francuska. Bez akreditacija, novinarima ne mogu da legalno izveštavaju iz zemlje. Vlada nije navela razlog za svoju odluku.

Još nije poznato da li su akreditacije ukinute i novinarima ruskih državnih medija ili medija koje finansira vlada kao što su TASS, Vesti TV ili kanal RT.

"Oduzimanje akreditacija našim novinarima na osnovu "ekstremizma" je očajnički i zlokobni potez autoritarne vlade, čiji je cilj da se uguše nezavisni mediji i kontroliše pristup kredibilnim informacijama iz Belorusije", saopštila je Dejzi Sindelar, v.d. predsednice RFE-RL. "To je kršenje međunarodnih stsandarda i napad na građane Belorusije koji se oslanjaju na nas."

Odlukom vlade Belorusije, između ostalih, pogođeno je četvoro novinara belaruskog servisa Radija Slobodna Evropa i jedan novinar emisije "Karent Tajm" (Current Time) na ruskom jeziku, koju RFE/RL priprema u saradnji sa Glasom Amerike. Mnogi od novinara su državljani Belorusije.

Novinarka Rojtersa Tatjana Melničuk izjavila je za RFE/RL da je Ministarstvo spoljnih poslova telefonom obavestilo da joj je ukinuta akreditacija.

"Rekli su nam da su nam akreditacije ukinute, kao i novinarima BBC-ja, i da moramo da ih predamo danas ili u ponedeljak", izjavila je Melničku i dodala da nije naveden razlog.

Demonstranti na Trgu nezavisnosti u Minsku 27. avgusta 2020.
Demonstranti na Trgu nezavisnosti u Minsku 27. avgusta 2020.

Američka ambasada u Minsku pozvala je vlasti Belorusije da "pokažu uzdržanost." U saopštenju je navedeno da SAD "stoje pri svom dugogodišnjem stavu podrške suverenitetu i nezavisnosti Belorusije, kao i aspiracijama njenih građana da izaberu svoje lidere i put, bez spoljne intervencije."

Dva dana ranije, oko 50 novinara je privedeno dok su pratili proteste opozicije u Minsku. Među njima su bili i reporteri beloruskih stanica TUT.BY, BelaPAN i Belsat. Ukupno je privedeno više od 260 ljudi, navodi centar za ljudska prava Vjasna.

Četvoro novinara koji su odbili da predaju svoje telefone policiji optuženi su za učešće u nedozvoljenom protestu, saopštilo je Udruženje novinara Belorusije. Za to vreme, u zatvoru je i nekoliko blogera, među kojima je konsultant beloruskog servisa Radija Slobodna Evropa za digitalnu strategiju. Pritvor mu je produžen do 25. oktobra.

Demonstranti, koji planiraju još jedne demonstracije u Minsku 30. avgusta, ne odustaju od protesta uprkos brutalnog ponašanja policije i izveštaja o prebijanju i mučenju u zatvorima.

Lider opozicije Svetlana Tihanovskaja ove nedelje je rekla Evropskom parlamentu da je najmanje šestoro ljudi ubijeno za vreme suzbijanja protesta a da se ništa ne zna o sudbini više desetina demonstranata koje su uhapsile vlasti.

XS
SM
MD
LG