Linkovi

Lukašeno preti zatvaranjem trgovinskih puteva u slučaju sankcija


Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko
Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko zapretio je da će zatvoriti evropske trgovinske rute kroz Belorusiju ako toj zemlji budu uvedene sankcije.

U govoru pred radnicima mlekare, Lukašneko je rekao da će blokirati susedne evropske zemlje da preko Belorusije izvoze robu u Rusiju, i da će preusmeriti izvoz iz Belorusije koji se trenutno odvija preko luka u Litvaniji, članici EU.

"Poljaci i Litvanci će do Kine i Rusije morati da idu preko Baltika ili Crnog mora. I mogu samo da sanjaju da tamo izvoze proizvode na koje je Rusija uvela embargo", rekao je Lukašenko.

Predsednik Belorusije je kazao i da je naredio delu vojske da bude u borbenoj gotovosti, kao i da se sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom dogovorio da će se dve zemlje ujediniti u slučaju potencijalne pretnje sa Zapada.​

"Ako NATO trupe krenu, neophodnoo je da udružimoo našu vojsku. Rusija će nas podržati", rekao je Lukašenko.

Građani u Minsku su nedeljama protestovali tražeći od Lukašenka da ode sa funkcije. Protesti su počeli posle izbora u Belorusiji 9. avgusta, nakon što je Lukašenko tvrdio da je pobedio, a to osporila kandidatkinja opozicije Svetlana Tihanovskaja. Lukašenko je negirao izbornu krađu, a policija se nasilno obračunavala sa demonstrantima.

Litvanija, Poljska i Letonija su pozvale Evropu da snažnije reaguje na situaciju u Belorusiji.

Lukašenko je rekao da proteste podržava Zapad i optužio je NATO da približava svoje trupe granici sa Belorusijom, što je Alijansa negirala.

XS
SM
MD
LG