Linkovi

Desetine uhapšenih na novim protestima u Minsku


Policija privodi učesnike protesta u Minsku, 12. septembar 2020. ( Foto: Tut.By/via Rojters)
Policija privodi učesnike protesta u Minsku, 12. septembar 2020. ( Foto: Tut.By/via Rojters)

Policija u Belorusiji u subotu je uhapsila desetine demonstranata nakon što su se u prestonicu Minsku okupile hiljade ljudi koje su tražile oslobađanje jedne od opozicionih liderki. Reč o najnovijem talasu masovnih protesta organizovanih posle spornih predsedničkih izbora, prenosi agencija Rojters.

Marija Kolesnikova postala je jedna od vodećih opozicionih ličnosti nakon što su drugi zatvoreni ili su primorani da napuste zemlju. Među njima je i Svetlana Tihanovskaja, koja je na izborima bila protivkandidat aktuelnom predsedniku Aleksandru Lukašenku.

Učesnici protesta tvrde da su izbori, održani 9. avgusta, bili namešteni da bi se Lukašenku obezbedila ubedljiva pobeda i da je Tihanovskaja, koja je prebegla u Litvaniju, prava pobednica.

Lukašenko, koji je na vlasti 26 godina, to demantuje i tvrdi da strane sile stoje iza protesta.

Najmanje 5.000 demonstranata, među kojima veliki broj žena, protestovalo je u centru Minska, uzvikujući "Odlazi" i "Maša" (nadimak za Mariju), u znak podrške Kolesnikovoj, prenosi Rojters.

Na jednom od slogana pisalo je "Sveta je moja predsednica, a Maša kraljica".

Policija je počela da privodi građane ubrzo nakon početka protesta, a samo tokom prvog sata okupljanja policijskim kombijima je odvezeno najmanje 40 demonstranata, prenose očevici.

Kolesnikova je ranije ove nedelje odvezena do granice sa Ukrajinom nakon što su je u Minsku oteli maskirani muškarci.

Prema navodima saradnika koji su bili s njom, Kolesnikova je odbila da napusti Belorusiju i pocepala pasoš. Trenutno je u zatvoru u Minsku i mogla bi da bude osuđena na dugu zatvorsku kaznu po optužbi da je pokušala da preuzme vlast ilegalnim putem.

Tihanovskaja je u subotu pozvala policiju da prestane da se obračunava sa učesnicima protesta.

"Nasilje protiv žena je sramno. Odgovaraće svi koji počine krivično delo protiv mirnih demonstranata", navela je Tihanovskaja u saopštenju.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG