Linkovi

Masovni protesti u Minsku, Lukašenko tražio pomoć od Putina


Masovni protesti u Minsku, 14. avgust 2020
Masovni protesti u Minsku, 14. avgust 2020

Desetine hiljada ljudi ponovo su u subotu protestovale u Minsku, tražeći ostavku predsednika Aleksandra Lukašenka koji je rekao da je tokom telefonskog razgovora sa ruskim liderom Vladimirom Putinom dobio obećanje Rusije da će pružiti sveobuhvatnu pomoć ako bude potrebno, da bi se osigurala bezbednost Belorusije, prenosi agencija Rojters.

Lukašenko, kojeg demonstranti optužuju da je namestio izbore koji su održani prošle nedelje, prethodno je uputio apel za pomoć Putinu, dok se suočava sa najvećom pretnjom 26-godišnjoj vladavini i mogućim novim sankcijama Zapada.

Državna novinska agencija Belta prenela je izjavu Lukašenka da će "na prvi zahtev, Rusija obezbediti sveobuhvatnu pomoć da bi se osigurala bezbednost Belorusije u slučaju spoljašnjih vojnih pretnji". ​

"Obe strane izrazile su uverenje da će nastali problemi uskoro biti rešeni. Te probleme ne bi trebalo da eksploatišu destruktivne snage koje pokušavaju da nanesu štetu obostrano korisnoj saradnji dve zemlje, u okvirima Ugovora o savezu država", saopšteno je iz Kremlja.

Odnosi Belorusije i Rusije, koje su 1999. godine potpisale sporazum kojim je trebalo da bude formirana ujedinjena država, bili su zategnuti uoči izbora, nakon što je Moskva smanjila subvencije za Lukašenkov režim. Lukašenko je takođe odbacivao pozive Kremlja za uspostavljanje tešnjih ekonomskih i političkih odnosa kao napad na suverenitet njegove zemlje.

Evropska unija priprema se da uvede nove sankcije Belorusiji zbog nasilnog obračuna sa učesnicima protesta, tokom kojeg su ubijena najmanje dva demonstranta, dok su hiljade privedene.

Tokom posete susednoj Poljskoj, američki državni sekretar Majk Pompeo rekao je da Vašington pomno prati situaciju i da na predsedničkim izborima u Belorusiji nisu ispoštovani demokratski standardi.

"Rekli smo da izbori nisu bili slobodni. Prethodnih dana sam se konsultovao sa evropskim partnerima. Naš zajednički cilj je da podržimo beloruski narod. Oni zahtevaju iste stvari koje želi svako ljudsko biće", rekao je Pompeo na konferenciji za novinare u Varšavi.

Lideri Estonije, Letonije i Litvanije pozvali su Belorusiju da održi nove "slobodne i fer izbore".

Predsednička kandidatkinja opozicije Svetlana Tihanovskaja, koja je prebegla u susednu Litvaniju u utorak, pozvala je na nove proteste i ponovo prebrojavanje glasova na izborima na kojima je, prema zvaničnim rezultatima, Lukašenko osvojio 80 odsto glasova.

Njen izborni štab saopštio je da je Tihanovskaja počela da formira nacionalni savet koji bi omogućio prenos vlasti.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG