Linkovi

Riker: Kosovo da ukine takse, Srbija da se fokusira na strateške interese


Novoimenovani pomoćnik američkog državnog sekretara za Evropu i Evroaziju Filip Riker, koji bi trebalo da preuzme taj položaj kasnije ovog meseca, pozvao je Kosovo da ukine takse na uvoz proizvoda iz Srbije i BiH, navodeći da je to pitanje "narušilo odnose između Vašingtona i Kosova".

Riker, koji je od 2011. do 2013. bio zamenik pomoćnika državnog sekretara za Evropu i Evroaziju, pozvao je i Srbiju da se fokusira na strateške interese.

"Svojom kampanjom za povlačenje priznanja od zemalja koje su već to učinile i blokadom učlanjenja Kosova u međunarodne organizacije, kao što je Interpol, Srbija narušava atmosferu kompromisa", rekao je Riker u Skoplju, gdje je učestvovao u inicijativi "Balkan 360".

Prema njegovim rečima, dve strane će najviše izgubiti u zamrznutom konfliktu, zato što će bez sporazuma bezbednost biti dovedena u pitanje, ekonomski rast će biti usporen, a biće blokirane i evropske integracije.

"Sjedinjene Države", dodao je Riker, koji će na položaju najvišeg zvaničnika za Evropu i Evroaziju zameniti Vesa Mičela, koji je podneo ostavku u februaru, "ne zalažu se za neko konkretno rešenje, međunarodna zajednica ne diktira uslove, niti nudi blanko ček, jer rešenje mora da bude moguće sprovesti, mora da bude trajno i da doprinese regionalnoj stabilnosti".

XS
SM
MD
LG