Linkovi

Stefanović pisao čelnicima Interpola


Međunarodna kriminalistička policijska organizacija, Interpol, Foto: zvanični vebsajt
Međunarodna kriminalistička policijska organizacija, Interpol, Foto: zvanični vebsajt

Ministar policije Srbije Nebojša Stefanović u pismima koje je poslao generalnom sekretaru Interpola Jirgenu Štoku i predsedniku Interpola Kim Džong Jangu zatražio je da ova međunarodna policijska organizacija ne razmatra ponovni zahtev Kosova za prijem u članstvo.

Po mišljenju Stefanovića, od prošlogodišnje Generalne skupštine Interpola održane u Dubaiju nisu se dogodile nikakve suštinske promene koje bi dovele do odstupanja od tadašnje odluke da Kosovo ne bude primljeno u Interpol.

Stefanović je u pismima čelnicima Interpola ponovio argumente Srbije protiv prijema Kosova u ovu organizaciju i ocenio da bi ponovno stavljanje na dnevni red zahteva Prištine drastično politizovalo rad Interpola.

Uslovi za prijem u članstvo Interpola regulisani su Ustavom Interpola i Rezolucijom o postupku prijema u članstvo Interpola, iz kojih jasno proizilazi da je članstvo u Interpolu otvoreno samo za države”, podseća se u pismu Stefanovića.

Razmatranje zahteva za članstvo takozvanog Kosova bi svakako dovelo do upuštanja Interpola u aktivnosti političke prirode, ali i do njegove instrumentalizacije u političke svrhe", napisao je Stefanović.

Osim generalnom sekretaru i predsedniku Interpola, Stefanović je uputio pisma i svim članovima Izvršnog komiteta ponaosob sa molbom da na predstojećem sastanku glasaju protiv ovog zahteva, saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije.

XS
SM
MD
LG