Linkovi

Tači: Rizična faza odnosa ako ne bude sporazuma


Predsednik Kosova Hašim Tači, na konferenciji "Glas naroda oko velikog finala između Kosova i Srbije"

Ukoliko se ove godine ne postigne sporazum između Kosova i Srbije možemo ući u rizičnu fazu odnosa koji mogu da destabilizuju ceo region, rekao je predsednik Kosova Hašim Tači, na konferenciji "Glas naroda oko velikog finala između Kosova i Srbije”, na kojoj je predstavljeno istraživanje javnog mnjenja o konačnoj fazi dijaloga. Po ovom istraživanju korekciju granice između Kosova i Srbije u zamenu za globalno priznanje Kosova i članstvo u Ujedinjenim nacijama podržalo bi 30 odsto građana Kosova.

Na početku konferencije, predstavnici Instituta za evropske poslove i razvoj sa sedištem u Prištini predstavili su istraživanje "Glas naroda oko velikog finala između Kosova i Srbije” po kome 62 odsto ispitanih građana Kosova podržava nastavak dijaloga o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije. U vezi konačne faze dijaloga ispitanicima su ponuđena tri scenarija.

Održavanje statusa kvo između Kosova i Srbije koje podržava 16 odsto građana, za korekciju granice između Kosova i Srbije u zamenu za globalno priznanje Kosova i učlanjenje Kosova u UN izjasnilo 30 odsto građana i treći scenario je formiranje Zajednice srpskih opština sa izvršnim ovlašćenjima u zamenu za priznanje Kosova od strane Srbije, koje po ovom istraživanju podržava svega 10 odsto građana.

Predsednik Kosova Hašim Tači smatra da je se status kvo u odnosima između Kosova i Srbije neodrživa i pogrešna opcija.

„Mislim da status kvo ne predstavlja ni zastoj, već je vraćanje unazad. Poslednjih dvanaest meseci odnosi između Kosova i Srbije su pogoršani, čak postoji i regres. Nemam nikakvu sumnju, da ćemo ukoliko ove godine ne postignemo pravno obavezujući sporazum između Kosova i Srbije, ući u rizičnu zonu ovih odnosa, koji mogu da destabilizuju ceo region. Dakle, iskustva tokom poslednje godine samo su ojačala moje uverenje da je došlo vreme da se ovaj istorijski sporazum između dve države postigne“, rekao je Tači.

Tači je kazao da je i Kosovu i Srbiji potrebno okončanje vekovnog neprijateljstva i da je po njegovim rečima sada i potvrđeno da će im Sjedinjene Američke Države pomoći u tome.

„Izričito priznanje između dve države je ključ koji otvara vrata ovom sporazumu i okončava vekovno neprijateljstvo. I upravo ovih dana, u pismima predsednika Trampa i državnog sekretara Majka Pompea, koja su upućena kosovskom rukovodstvu, dobili smo najjasnije i najsnažnije moguće garancije od SAD-a da ovaj istorijski sporazum između Kosova i Srbije podrazumeva recipročno priznavanje“, kazao je Tači.

S druge strane lider opozicionog pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti rekao je da je u dijalogu sa Srbijom od 2011. godine postignuto 33 sporazuma i istakao da je potrebno da Skupština Kosova izvrši analizu koliko su se ti sporazumi sproveli. Po njegovim rečima, Kosovo ne može da ide napred ako ne zna gde se trenutno nalazi i šta želi.

Uopšte nije tajna šta Srbija želi. Jasno kaže da želi razgraničenje sa Albancima, praktično preko podele Kosova, kako bi nastavila dalje sa razgraničnjem sa Hrvatskom, putem podele Bosne. To je stari projekat, a bogami ni njihovi akteri nisu novi. Znamo šta žele oni, ali se postavlja pitanje da li je nama jasno šta želimo mi. Na Kosovu pet lidera imaju šest mišljenja, neophodo je da se odmah usaglasimo šta želimo da postignemo naspram Srbije“, rekao je Kurti.

Konferenciju "Glas naroda oko velikog finala između Kosova i Srbije” orgaizovao je Institut za evropske poslove i razvoj, uz podržku ambasade Kraljevine Norveške na Kosovu.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG