Linkovi

Haradinaj: Ni Tači ni ja nismo portparoli SAD


Premijer Kosova Ramuš Haradinaj
Premijer Kosova Ramuš Haradinaj

Pregovarački tim Kosova za dijalog predstavio je acrt platforme za dijalog sa Srbijom predsedniku, premijeru i predsedniku Skupštine Kosova. Najviši kosovski zvaničnici složili su se sa tim dokumentom i narednih dana uslediće usvajanje u Skupštini Kosova.

Haradinaj: Ni Tači ni ja nismo portparoli SAD
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:48 0:00

​Sastanku u zgradi Skupštine prisustvovali su predsednik Kosova Hašim Tači, premijer Ramuš Haradinaj, predsednik Skupštine Kadri Veselji, zamenik premijera i šef delegacije za dijalog sa Srbijom Fatmir Ljimaj i zamenik premijera i ministar spoljnih poslova Bedžet Pacoli. Nakon sastanka Ramuš Haradinaj kazao je da je odlučeno da se platforma za dijalog prosledi Skupštini Kosova.

,,Mi imamo sporazum o kosovskoj platformi za dijalog. Sada treba da imamo samo potvrdu državne delegacije kako bi se prosledila parlamentu. Mislim da je ta platforma održiv dokument principa i stavova koje Kosovo ima u dijalogu, ona poizilazi iz Ustava, obavezana je ustavom i štiti Ustav Kosova’’, rekao je Haradinaj.

Haradinaj je komenatarišući izjavu predsednika Kosova Hašima Tačija o tome da taksa od sto odsto na robu iz Srbije i BiH šteti odnosima Kosova sa SAD, kazao da ni on, ni Tači, ne mogu da govore u ime SAD.

,,Amerika sama govori, ni predsednik, ni ja, ni bilo ko drugi nije američki glasnogovrnik, oni govore sami, ne treba da pričamo o njima. Oni govore sami za sebe znaju kako da govore, objašnjavaju stvari, mislim da smo jasni’’, rekao je Haradinaj.

Haradinaj je dodao da je za budućnost dijaloga ova platforma veoma važna, stoga je pozvao i opoziciju da da svoj doprinos i da podrži platformu ili da svoje mišljenje.

Platforma za koju se očekuje da će biti podnesena parlamentu u petak, ima za cilj preciziranje crvenih linija Kosova u pregovorima i rešavanju svih otvorenih pitanja sa Srbijom kako bi se osiguralo priznanje nezavisnosti Kosova.

XS
SM
MD
LG