Linkovi

Tramp poručio Vučiću i Tačiju: Uzajamno priznanje ključno za normalizaciju


Predsednik Donald Tramp
Predsednik Donald Tramp

Američki predsednik Donald Tramp čestitao je predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću Dan državnosti Srbije a predsedniku Kosova Hašimu Tačiju predstojeću 11-godišnjicu kosovske nezavisnosti u pismima sa zajedničkom porukom - da je "uzajamno priznanje temelj normalizacije odnosa i osnova bilo kakvog sveoubuhvatnog rešenja koje bi obe strane mogle da podrže“.

U čestitki upućenoj Vučiću, kako je saopšteno iz njegovog kabineta, piše: "Dok je na stranama da postignu dogovor koji obe mogu da podrže, smatramo da bi uzajamno priznanje trebalo da bude centralni element trajne normalizacije odnosa. Takav istorijski dogovor, sa uzajamnim priznanjem u
svojoj suštini, izgradio bi put za ciljeve evrointegracije
Srbije i ekonomski rast".

U poruci se takođe ističe: "Ovе godinе sе, od proslavе stotе godišnjicе od kada sе srpska zastava vijorila nad Bеlom Kućom, okrеćеmo ka tomе da obеzbеdimo da narеdni vеk našеg partnеrstva budе na sličan način posvеćеn miru, prospеritеtu i slobodi. Sjеdinjеnе Državе ostaju nеpokolеbljivе u svojoj podršci Vašoj posvеćеnosti da produbitе rеgionalnu saradnju, a naročito Vašim zalaganjima ka normalizaciji odnosa sa Kosovom".

U pismu Tačiju Tramp u ime američkog naroda, čestita svim građanima Kosova 11-godišnjicu nezavisnosti njihove države."Naši jaki bilateralni odnosi temelje se na zajedničkoj viziji stabilnog, bezbednog i naprednog Kosova i regiona Zapadnog Balkana", naveo je Tramp.

"Kako Kosovo započinje svoju drugu deceniju kao suverena, nezavisna država, ohrabrujem građane Kosova da se fokusiraju na ugrađivanje demokratskih principa kroz jačanje vladavine prava i širenje ekonomskih i komercijalnih prilika", poručio je on.

Najvažnije, istakao je američki predsednik, Kosovo i Srbija moraju da normalizuju odnose što je ključno za zapadne integracije Kosova.

Pompeo čestitao Srbiji Dan državnosti

Pismo sa istom porukom o normalizaciji odnosa stiže i iz Stejt Departmenta. Državni sekretar Majk Pompeo čestitao je narodu Srbije Dan državnosti u ime američke vlade i građana.

Državni sekretar Majk Pompeo (arhivski snimak)
Državni sekretar Majk Pompeo (arhivski snimak)

"SAD podržavaju Srbiju u ostvarenju cilja daljih integracija u zapadne institucije. Normalizacija odnosa sa Kosovom, uz uzajamno priznanje kao njen osnov, je ključno za ostvarenje tog cilja. Biće potrebna hrabrost i liderstvo da se omoguće stabilnost i prosperitet budućim generacijama u Srbiji i pomogne zemlji da ostvari svoj puni potencijal", ocenjuje se u čestitki koju je potpisao državni sekretar Pompeo. Takođe se podseća na istorijski snažno prijateljstvo i izražava nada da će dve zemlje dodatno produbiti bilateralne odnose.

XS
SM
MD
LG