Linkovi

Mekalister na Kosovu o taksama, dijalogu i ubistvu Olivera Ivanovića


Predsednik odbora za spoljne poslove Evropskog parlamenta, Dejvid Mekalister.
Predsednik odbora za spoljne poslove Evropskog parlamenta, Dejvid Mekalister.

Predsedavajući Odbora za spoljne poslove Evropskog parlamenta Dejvid Mekalister pozvao je Vladu Kosova da ukine takse od 100 odsto na uvoz robe iz Srbije i Bosne i Hercegovne i time omogući nastavak dijaloga Beograda i Prištine. Mekalister, koji je predvodio delegaciju evropskih zvaničnika, je nakon dvodnevnog razgovora sa kosovskim predstavnicima u Prištini rekao da ni Srbija ni Kosovo ne mogu u Evropsku Uniju bez pravno obavezujućeg sporazuma.

Predsedavajući Odbora za spoljne poslove Evropskog parlamenta Dejvid Mekalister rekao je u Prištini da je Evropska Unija nepristrasna u procesu dijaloga između Beograda i Prištine i da ne “gura” nijedan scenario u pronalaženju rešenja.

Evropska Unija po njegovim rečima, kao moderator dijaloga želi da se uklone prepreke za nastavak dijaloga i pozvao Vladu Kosova da suspenduje odluku o uvođenju takse od 100 odsto na uvoz robe iz Srbije i Bosne i Hercegovine

“Zato što to predstavlja povredu i CEFTA sporazuma, a takođe predstavlja i povredu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i zbog toga ne verujemo da je ovo odgovarajuća odluka. Sada je pitanje da li se ove dažbine mogu staviti van snage. Suspendovanje istih tvrdim bio bi put ka napretku i mi smo veoma jasni po ovom pitanju i ponovili smo ovu poruku poslednja dva dana u Prištini", rekao je Maklister.

Na pitanje da će EU podržati eventualnu razmenu teritorija između Kosova i Srbije Mekalister je ponovio raniji stav Evropskog Parlamenta i njegov lično.

,,Parlament Evrope uzima u ozir debatu i javne izjave o mogućim prepravkama granica između Srbije i Kosova uključujući i razmenu teritorija. Parlament Evrope naglašava multietničku prirodu i Kosova i Srbije i da etnički homogene države ne bi trebale biti cilj regiona. Parlament Evrope podržava dijalog koji moderira EU kao okvir za sklapanje sveobuhvatnog sporazuma o normalizaciji odnosa Srbije i Kosova. EP smatra da bilo kakav dogovor može biti prihvatljiv, samo ako je uzajamno prihvaćen, uzimajući u obzir opštu stabilnost regiona i međunarodno pravo. To je stav EP, ali i moj stav jer sam ja bio jedan od onih koji su napislali ovaj tekst, ali razumem da je nemačka kancelarka nekoliko puta rekla da ima drugačiji stav, ali ovo je stav EP“.

Mekalister je kazao i da evropske integracije ne mogu biti potpune bez država Zapadnog Balkana

„Ali dozvolite mi da budem jasan - ni Kosovo, ali ni Srbija se neće pridružiti Evropskoj Uniji bez sveobuhvatnog pravno obavezujućeg sporazuma kojim se rešavaju sva nerešena pitanja kojih ima podosta. Prava manjina, imovinska prava, nestali, povratak i ponovni smeštaj raseljenih. Kako bi rešili sva ova pitanja moramo pokrenuti dijalog''

Novinare je zanimalo da li je proteklih dana delegacija Evropskog Parlamenta sa zvaničnicima Beograda i Prištine razgovarala o ubistvu Olivera Ivanovića.

„Na nekoliko naših sastanaka smo govorili o ovom ubistvu i tražili od naših sagovornika da li ima novih dešavanja i mi kao EP smo bili veoma jasni - želimo veoma duboku istragu ovog ubistva i oni koji su odgovorni za ovaj zločin trebaju biti izvedeni pred sud i kažnjeni, osuđeni za ovo teško ubistvo“.

Mekalister je kazao i da Evropska unija podržava Kosovo u svim oblastima reformi i obezbeđuje 100 miliona evra svake godine Kosovu i istakao da je je Kosovo, posle Palestine, mesto gde Evropska unija, troši najviše novca po glavi stanovnika.

XS
SM
MD
LG