Linkovi

Severna Koreja nastavlja sa raketnim baražom, SAD traže sednicu Saveta bezbednosti


Građani Seula gledaju vesti o ispaljivanju severnokorejske rakete
Građani Seula gledaju vesti o ispaljivanju severnokorejske rakete

Severna Koreja nastavila je da ispaljuje balističke rate u četvrtak, uključujući i jednu interkontinentalnu balističku raketu (ICBM) sa nuklearnom glavom, što je uzrokovalo uzbunu u Japanu gde su ljudi pobegli u skloništa.

Južnokorejski zvaničnici kažu da je interkontinentalna balistička raketa lansirana neuspešno, prenosi agencija Jonhap. Zvaničnici u Japanu su rekli da je raketa preletala preko Japanskog mora, ali da su je posle izgubili na radaru. Vlada u Tokiju je kasnije saopštila da raketa nije preletela iznad Japana.

Severna Koreja je ove godine lansirala više ICBM raketa, kažu zvaničnici u Seulu i SAD. Amerika je osudila poslednji raketni test i podsetila da Severna Koreja time krši rezolucije Saveta bezbednosti UN.

"Osuđujemo te akcije. Njima se krše brojne rezolucije Saveta bezbednosti UN", rekla je američka ambasadorka pri svetskoj organizaciji Linda Tomas-Grinfild za kablovsku mrežu MSNBC.

Sjedinjene Države zatražile su i da se u petak održi sednica Saveta bezbednosti o potezima Pjongjanga.

Rakete su lansirane pošto je Pjongjang zahtevao da SAD i Južna Koreja obustave zajedničke vojne vežbe, koje su ocenjene kao "provokacija koja se ne može više tolerisati".

Seul i Vašington izvode najveće vojne vežbe ikad, sa stotinama borbenih aviona.

Posle lansiranja ICBM rakete, dve zemlje su se dogovorile da produže vežbe, koje je trebalo da traju do petka, zbog "severnokorejske provokacije".

Severna Koreja je u sredu lansirala čak 23 rakete, što je dnevni rekord, a jedna od njih bila je usmerena ka obali Južne Koreje, prvi put.

U Seulu su se čule sirene za vazdušnu opasnost, a Južna Koreja je lansirala i svoje rakete u odgovoru na severnokorejski baraž.

Japanski premijer Fumio Kišida rekao je da se "severnokorejsko konstantno lansiranje raketa ne sme oprostiti".

Predsednik SAD Džo Bajden kaže da njegov bezbednosni tim procenjuje situaciju, saopšteno je iz Saveta za nacionalnu bezbednost.

XS
SM
MD
LG