Linkovi

SAD: Severna Koreja snabdeva Rusiju artiljerijskom municijom


ARHIVA - Sjevernokorejski lider Kim Džong Un i ruski predsjednik Vladimir Putin rukuju se tokom sastanka u Vladivostoku, 25. april 2019 (Foto: AP Photo/Alexander Zemlianichenko)
ARHIVA - Sjevernokorejski lider Kim Džong Un i ruski predsjednik Vladimir Putin rukuju se tokom sastanka u Vladivostoku, 25. april 2019 (Foto: AP Photo/Alexander Zemlianichenko)

Sjedinjene Države imaju informacije koje sugerišu da Sjeverna Koreja tajno snabdijeva Rusiju "značajnom" količinom artiljerijske municije za rat u Ukrajini, saopštio je u srijedu portparol Savjeta za nacionalnu bezbjednost Bijele kuće Džon Kirbi.

Kirbi je na virtuelnom brifingu za novinare rekao da Sjeverna Koreja pokušava da sakrije pošiljke tako što ih šalje preko zemalja na Bliskom istoku i u sjevernoj Africi.

"Imamo indicije da DPRK (Sjeverna Koreja) tajno snabdijeva (Rusiju) i pratićemo da vidimo da li su pošiljke primljene", rekao je Kirbi i dodao da će se Vašington konsultovati sa Ujedinjenim nacijama u vezi sa tim pitanjem.

"Znamo otprilike gde će prebaciti municiju", rekao je Kirbi, ali je odbio da iznese više detalja dok SAD razmataju moguće opcije.

Portparol američkog Stejt departmenta Ned Prajs sugerisao je na redovonoj konferenciji za novinare da su sankcije među opcijama, kao što je to bio slučaj i sa iranskim snabdevanjem Rusije oružjem.

"Kao što upotrebljavamo i upotrijebićemo sva sredstva da se suprostavimo iranskom snabdevanju Rusije oružje, isto ćemo uraditi kada je slučaj o sjevernokorejskom snabdjevanju Rusije", rekao je Prajs.

"Sankcije već postoje. Razmotrićemo dodatna sredstva i ovlašćenja na koja bi mogli da se pozovemo da se suprostavimo toj aktivnosti", naglasio je Prajs.

Sjedinjene Države su u septembru uvele sankcije iranskoj kompaniji koju su optužile da koordiniše vojne letove za transport iranskih dronova u Rusiju, a kaznile su još tri preduzeća uključena u proizvodnju bespilotnih letelica, podsjeća agencija Rojters.

"To nije beznačajna količina (sjevernokorejske) minicije, ali ne vjerujemo da je toliko velika da će promijeniti zamah u ratu. I sigurno neće promijeniti našu računicu...ili onu su mnogim našim saveznicima i partnerima u vezi sa kapacitetima koje ćemo nastaviti da pružamo Ukrajincima", poručio je Kirbi.

Pjongjang je u septembru saopštio da nikada nije snabdjeo Rusiju oružjem ili municijom i da ne planira da to uradi, ali je istovremeno upozorio Sjedinjene Države da "zaćute" i prestanu da šire glasine čiji je cilj da se "uništi" reputacija Sjeverne Koreje.

Komentarišući odluku Sjeverne Koreje da u srijedu ispali više projektila, Kirbi je rekao da to ne predstavlja neposrednu prijetnju po Amerikance u regionu i dodao da će Sjedinjene Države osigurati da imaju kapacitete u tom području da brani svoje saveznike.

Sjeverna Koreja je u srijedu ispalila najmanje 23 projektila u more, dok je jedan pao blizu južnokorejske obale, što je južnokorejski predsjednik Jun Suk-jeol nazvao "teritorijalnim upadom".

To je prvi put da je balistički projektil pao blizu južnokorejskih teritorijalnih voda od podjele poluostrva 1945. godine. Takođe je riječ o najvećem broju projektila koje je Sjeverna Koreja ispalila za dan što je Južnu Koreju primoralo da oglasi sirene i sama ispali rakete.

XS
SM
MD
LG