Linkovi

Talibani blizu formiranja "inkluzivne vlade"


Pregovori talibana sa nekadašnjim rivalima Hamidom Karzaijem i Abdulom Abdulom
Pregovori talibana sa nekadašnjim rivalima Hamidom Karzaijem i Abdulom Abdulom

Nedelju dana pošto su preuzeli vlast u Avganistanu, talibani i dalje vode interne razgovore sa nekadašnji rivalima i pregovaraju o formiranju takozvane "inkluzivne islamske vlade".

Talibani su najavili da će okvir za formiranje nove vlade ubrzo biti objavljen. U subotu su se vođe talibana sastale sa prominentnim ličnostima u Kabulu i razgovarale o budućem sistemu vladavine, kazao je njihov portparol Mohamad Naem.

Rekao je da talibani žele "snažan centralizovani sistem koji poštuje vladavinu prava, nije korumpiran i gde svaki građanin ima priliku da služi državi i narodu".

Talibani su krenuli u političke pregovore nakon što su objavili amnestiju za sve koji su sarađivali sa bivšom vlašću.

Jedan od koosnivača pokreta, Mula Abdul Gani Baradar, vratio se u Avganistan kako bi nadgledao pregovore o formiranju vlade. On je inače bio u Kataru 20 godina.

Sa talibanima su se sastali Abdula Abdula, koalicioni partner odbeglog predsednika Ašrafa Ganija, i bivši predsednik Avganistana Hamid Karzai.

Abdula je objavio na Tviteru da su on i Karzai ugostili talibane u njegovoj kući i da su razmenili mišljenja o aktuelnoj situaciji, kao i inkluzivnoj budućnosti zemlje".

Istovremeno, hiljade Avganistanaca i dalje očajnički pokušava da pobegne iz zemlje preko aerodroma u Kabulu, koji trenutno obezbeđuje američka vojska.

Signal novinarima

Talibani su takođe u subotu objavili da će biti formirana specijalna komisija u kojoj će biti i pripadnici policije i medija, koja bi se bavila žalbama novinara i novinarki.

Najmanje dve novinarke su se žalile da im nije više dozvoljeno da rade u državnim medijima u Avganistanu, a talibani nisu odgovorili na te optužbe.

Pokret je pod međunarodnim pritiskom da formira vladu koja će poštovati ljudska i manjinska prava.

Talibani se sada trude da svetu pokažu umerenije lice, navode da poštuju prava žena i da će im dozvoliti i ušeće u vladi.

Tokom njihove prethodne vladavine, primenjivali su stroge šerijatske zakone, prema kojima su žene mogle da napuste kuću samo u društvu muškaraca, bilo im je zabanjeno da idu u školu ili da rade.

Talibani sada žele da njihovu vladu prizna međunarodna zajednica, kako im finansiranje iz inostranstva ne bi bilo ukinuto. SAD su već zamrznule rezerve avganistanske vlade u američkim bankama, a MMF je obustavio isplatu novca Kabulu.

Talibani su u subotu pokušali da uvere zaposlene u državnim službama da će dobiti platu, a najavili su da će ponovo početi da rade i javne i privatne banke.

XS
SM
MD
LG