Linkovi

Talibanski borci zauzeli osmi pokrajinski glavni grad


Talibanski borci u gradu Kuduz, Avganistan, 9. avgusta 2021.
Talibanski borci u gradu Kuduz, Avganistan, 9. avgusta 2021.

Talibanski borci preuzeli su u sredu kontrolu nad drugim gradom na severu Afganistana, rekao je jedan zvaničnik, što je osmi glavni grad pokrajina koji je pao pobunjenicima u ruke za šest dana, dok se strane snage predvođene SAD povlače iz zemlje.

Talibani su zauzeli Faizabad, glavni grad severoistočne pokrajine Badakšan, u trenutku kada je predsednik Ašraf Gani sleteo u Mazar-i-Šarif kako bi okupio svoje branioce dok su se talibanske snage približavale najvećem gradu na severu.

Posle duge bitke u Faizabadu, vladine snage povukle su se u susedni okrug, rekao je Rojtersu Džavad Muhadidi, član pokrajinskog veća iz Badakhšana.

On je rekao da su talibanski borci zauzeli veći deo pokrajine i opsadali Faizabad pre nego što su u utorak započeli ofanzivu.

Udaljena severoistočna pokrajina Badakhšan graniči se sa Tadžikistanom, Pakistanom i Kinom.

Gubitak grada poslednji je korak unazad za opkoljenu vladu, koja se borila tokom poslednjih nekoliko meseci da zaustavi zamah talibanskih napada.

Talibani se bore da poraze vladu koju podržavaju SAD i ponovo nametnu strogi islamski zakon. Brzina njihovog napredovanja šokirala je vladu i njene saveznike.

Talibanske snage sada kontrolišu 65 odsto Avganistana, zauzele su ili prete da zauzmu 11 glavnih gradova pokrajina i pokušavaju da oduzmu Kabulu tradicionalnu podršku nacionalnih snaga na severu, rekao je u utorak visoki zvaničnik Evropske unije.

Američki predsednik Džo Bajden pozvao je afganistanske lidere da se bore za svoju domovinu, rekavši u utorak da ne žali zbog svoje odluke o povlačenju, napominjući da su Sjedinjene Države potrošile više od jedne hiljade milijardi dolara tokom 20 godina i izgubile na hiljade vojnika.

Sjedinjene Države su pružale značajnu vazdušnu podršku, hranu, opremu i plate avganistanskim snagama, rekao je on.

Sever je godinama bio najmirniji region u Avganistanu, sa samo minimalnim prisustvom talibana.

Tokom svoje vladavine od 1996. do 2001. godine, talibani nikada nisu u potpunosti vladali severom zemlje, ali ovaj put izgleda da nameravaju da ga sebi osiguraju prije nego što se približe glavnom gradu.

Vladini zvaničnici apelovali su na pritisak na Pakistan da zaustavi talibansko pojačanje i zalihe koje prelaze granicu. Pakistan negira da podržava talibane.

Vlada se povukla iz ruralnih okruga koje je teško braniti kako bi se usredsredila na držanje naseljenih centara. Ponegde su vladine snage odustale bez borbe.

Gani sada apeluje za pomoć od starih regionalnih moćnika u zemlji koje je godinama zaobilazio dok je pokušavao da projektuje autoritet svoje centralne vlade nad tradicionalno skromnim pokrajinama.

On će se u Mazar-i-Šarifu sastati sa ključnim regionalnim liderima.

"Predviđeno je da se predsednik Gani sastane sa lokalnim vlastima i zvaničnicima bezbednosti, političkim i džihadističkim vođama, plemenskim starešinama i uticajnim ljudima", saopštila je predsednička kancelarija na Tviteru.

Na jugu se vladine snage bore sa talibanskim borcima koji pokušavaju da dođu do glavnog zatvora u pokrajini Kandahar kako bi oslobodili svoje zatočene drugove, rekli su tamošnji zvaničnici.

Borbe se takođe vode u gradu Farah na zapadu, u blizini iranske granice, preneo je Tolo njuz.

U utorak, u Ženevi, šefica UN -a za ljudska prava Mišel Bašle rekla je da se pojavljuju izvještaji o kršenjima koja bi mogla predstavljati ratne zločine i zločine protiv čovečnosti, uključujući "duboko uznemirujuće izveštaje" o pogubljenju po kratkom postupku pripadnika vladinih snaga koji su se predali.

Šest država članica EU upozorilo je izvršnu vlast bloka da ne zaustavlja deportacije odbijenih azijskih azilanata koji stižu u Evropu, strahujući od moguće ponovne pojave krize 2015-16. zbog dolaska više od milion migranata, uglavnom sa Bliskog istoka.

Sjedinjene Države će ovog meseca završiti povlačenje svojih snaga u zamenu za obećanja talibana da će sprečiti korištenje Afganistana za međunarodni terorizam. Talibani su obećali da neće napasti strane snage prilikom povlačenja, ali nisu pristali na prekid vatre sa vladom.

XS
SM
MD
LG