Linkovi

Avganistanski komandant: Rojtersov novinar poginuo u sukobu snaga bezbednosti i talibana


Murali u pomen poginulog novinara Daniša Sidikija u Mumbaju u Indiji (REUTERS/Francis Mascarenhas)
Murali u pomen poginulog novinara Daniša Sidikija u Mumbaju u Indiji (REUTERS/Francis Mascarenhas)

Rojtersov novinar Daniš Sidiki ubijen je u petak dok je izveštavao o sukobu avganistanskih snaga bezbednosti i talibanskih boraca u blizini graničnog prelaza sa Pakistanom, izjavio je neimenovani avganistanski komandant.

Kako je ukazao - specijalne snage Avganistana nastojale su da povrate područje Spin Boldak. U unakrsnoj vatri tokom tih borbi poginuli su Sidiki i neimenovani avganistanski oficir, rekao je agenciji Rojters neimenovani komandant avganistanskih snaga.

Ranije tokom nedelje Sidiki se, kao novinar, kretao sa avganistanskim specijalnim snagama u južnoj provinciji Kandahar i izveštavao o sukoba državnih snaga bezbednosti i talibanskih boraca.

Što hitnije tražimo više informacija sarađujući sa vlastima u region. Daniš je bio izvanredan novinar, predan suprug i otac, kao i uvažen i voljen kolega. U ovo strađno vreme naše misli su sa njegovom porodicom”, saopštili su predsednik agencije Rojters Majkl Fridenberg i glavna urednica Aleksandra Galoni.

Predsednik Avganistana Ašraf Gani objavio je da je ražalošćen, kako je ukazao, šokantnim izveštajima" o Sidikijevoj smrti – izrazivši saučešće njegovoj porodici.

Pre pogibije Sidiki je Rojtersu rekao da je bio ranjen u ruku dok je izveštavao o borbama. Ukazao je da je dobio medicinsku pomoć, kao i da su se talibanski borci povukli iz područja Spin Boldaka.

Neimenovani avganistanski komandant rekao je Rojtersu da je Sidiki razgovarao sa lokalnimm trgovcima kada je usledio novi napad talibana.

Rojters nije bio u mogućnosti nezavisno da potvrdi detalje o obnovljneim sukobima o kojima je govorio avganistanski vojni zvaničnik, koji je zatražio da mu identitet ne bude otkriven, dok se Ministarstvo odbrane Avganistana ne bude zvanično oglasilo povodom novinarove pogibije.

Zabihala Mudžahid, portparol talibana, izjavio je da ta strana nije bila svesna da se, na području koje su opisali kao poprište žestokih sukoba, nalazio novinar i da im je nepoznat način na koji je Sidiki izgubio život.

Daniš Sidiki bio je deo Rojtersovog fotografskog tima koji je osvojio Pulicerovu nagradu 2018. za dokumentovanje izbegličke krize Rohindža manjine. Žiri je u obrazloženju ukazao da su nagrađene, kako je preciziranom šokantne fotografije koje su svetu prikazale nasilje nad Rohindžama primoranih na bekstvo iz Mjanmara.

Sidiki je za Rojters počeo da radi 2010, a tokom karijere boravio je u Avganistanu i Iraku, Mjanmaru. Izveštavao je iz Hong Konga i tokom zemljotresa u Nepalu.

XS
SM
MD
LG