Linkovi

Bajden i Erdogan se sporazumeli oko Avganistana, problem S-400 ostaje nerešen


Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan tokom susreta sa predsednikom SAD Džoom Bajdenom, na marginama NATO samita u Briselu, 4. juna 2021. (Foto: Reuters/Murat Cetinmuhurdar/Presidential Press Office Handout)
Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan tokom susreta sa predsednikom SAD Džoom Bajdenom, na marginama NATO samita u Briselu, 4. juna 2021. (Foto: Reuters/Murat Cetinmuhurdar/Presidential Press Office Handout)

Američki predsednik Džo Bajden i turski predsednik Rečep Tajip Erdogan složili su se na sastanku ove nedelje da će Turska preuzeti vodeću ulogu u obezbeđivanju aerodroma u Kabulu, dok Sjedinjene Države povlače trupe iz Avganistana, izjavio je u četvrtak američki savetnik za nacionalnu bezbednost Džejk Saliven.

Dvojica lidera, međutim, nisu mogla da reše dugo postojeću temu po pitanju turske kupovine ruskog odbrambenog sistema S-400, rekao je Salivan, što je ogorčen spor koji je zaoštrio veze između dve saveznice u NATO. Dodao je da će se dijalog po tom pitanju nastaviti.

Saliven je rekao novinarima da su Bajden i Erdogan na sastanku u ponedeljak na samitu NATO razgovarali o pitanju Avganistana. Erdogan je tražio određene oblike američke podrške za obezbeđivanje aerodroma, a Bajden se obavezao da će pružiti tu podršku, rekao je Saliven.

"Utvrđeno je jasno opredeljenje lidera da će Turska igrati vodeću ulogu u obezbeđivanju međunarodnog aerodroma Hamid Karzai, a mi sada radimo na tome kako da to izvršimo", rekao je Salivien dajući prve detalje sastanka sa američke strane, dok tursko predsedavanje nije dalo detalje.

Turska i Sjedinjene Države sukobljavale su se oko niza pitanja, uključujući Ankarinu kupovinu ruskog naoružanja i razlike u politikama u Siriji i istočnom Mediteranu, a očekivanja za napredak na prvom susretu između Erdogana i Bidena licem u lice bila su mala.

Lideri su zvučali optimistično nakon sastanka, iako nisu objavili kakav su konkretan napredak postigli. Jedno od potencijalnih područja saradnje bio je Avganistan, gde je Ankara ponudila da čuva i upravlja aerodromom u Kabulu nakon povlačenja američkih i NATO snaga tokom narednih nedelja.

Bezbednost aerodroma presudna je za delovanje diplomatskih misija van Avganistana dok se zapadne snage povlače.

Prošle nedelje portparol talibana rekao je da bi Turska trebalo da povuče svoje trupe iz Avganistana prema sporazumu do 2020. godine o povlačenju američkih snaga, ali Saliven je rekao da komentari talibana ne odvraćaju od "detaljnog i efikasnog" bezbednosnog plana koji SAD sklapaju.

"Očigledno ozbiljno shvatamo zabrinutost da će talibani ili drugi elementi u Avganistanu napasti zapadno ili međunarodno prisustvo... Ne verujemo da će nas ono što talibani javno govore odvratiti od napora koji su trenutno u toku na uspostavljanju bezbednosnog prisustva", rekao je.

Kao predsednik, Bajden je prema Erdoganu prihvatio hladniji ton od prethodnika Donalda Trampa. Bajden je brzo priznao masakr nad Jermenima 1915. godine kao genocid - što je stav koji ljuti Tursku - i pojačao kritiku turskog dosijea o ljudskim pravima.

Ali nije bilo jasno da li je Bajden pokrenuo pitanje ljudskih prava sa Erdoganom tokom njihovog sastanka.

Saliven je pružio malo detalja o tome kako će biti rešen, ako uopšte bude rešen, ćorsokak oko S-400, koji je podstakao Vašington da ukloni Ankaru iz programa lovca F-35 i uvede sankcije.

"Razgovarali su o tome. Nije bilo rešenja problema. Postojala je obaveza da se nastavi dijalog o S-400, a dva tima će to pratiti nakon izlaska sa sastanka", rekao je on.

XS
SM
MD
LG