Linkovi

Talibani za dan osvojili tri grada u Avganistanu


Talibani su preuzeli većinu od 421 distrikta u Avganistanu
Talibani su preuzeli većinu od 421 distrikta u Avganistanu

Talibani su u nedelju osvojili prestonice tri provincije dok nastavljaju da uspostavljaju kontrolu nad velikim delovima teritorije u Avganistanu.

Talibani su uspeli da uspostave kontrolu nad ključnim vladinim zgradama u severoistočnom gradu Kunduz. Vlada je zadržala kontrolu nad vojnom bazom i aerodromom.

Portparol avganistanskih bezbednosnih snaga rekao je da su u toku žestoke borbe u Kunduzu, dok su lokalni zvaničnici rekli Rojtersu da je Kunduz pao u ruke talibana.

Avganistanski zvaničnici su u nedelju veče saopštili da će vladine snage što je pre moguće pokrenuti veliku operaciju za ponovno uspostavljanje kontrole nad osvojenim delovima istoimene provincije. Portparol talibama rekao je da je ta grupa osvojila najveći deo provincije i da je blizu aerodroma.

Zdravstveni zvaničnici u Kunduzu saopštili su da su tela 14 žrtava, među kojima su i žene i deca, kao i više od 30 povređenih prebačeni u bolnice.

Talibani su takođe zauzeli vladine zgrade u severnoj pokrajinskoj prestonici Sari Pul i potisnuli zvaničnike u obližnju vojnu bazu, saopštio je član lokalnog saveta.

U nedelju veče, poslanik u parlamentu provincije Takar Ašraf Ajni rekao je da je i da je njihova prestonica Talokan pod kontrolom talibana koji su oslobodili zatvorenike i ušli u vladine zgrade.

Talibani su prethodno ušli u još jednu prestonicu - Šebergan u provinciji Džavzjan, ali kako je rečeno, grad još nije pao pod vlast tabliana. Talibani su saopštili da su osvojili celu provinciju.

Dan ranije talibani su preuzeli kontrolu nad gradom Zaranj u proviciji Nimroz.

Grad Šebergan je na posebnom strateškom položaju jer je sedište uzbečkih boraca, koji su ratovali uz SAD. U Šeberganu su se čuli i vazdušni udari, a oslobođeni su iz zatvora i neki zatvorenici.

Talibani su brzo krenuli u osvajanje teritorije u Avganistanu, najpre udaljenih područja, ali su u poslednjih nekoliko nedelja zauzeli glave gradove provincija.

Američka vojska treba da se povuče iz Avganistana do 31. avgusta.

Vazdušne snage SAD će nastaviti da pomažu avganistanskim u bombardovanju talibanskih ciljeva u provincijama Helmand i Kandahar.

Ambasade Britanije i SAD upozorile su svoje državljane da smesta napuste Avganistan ako se situacija pogorša. Američka ambasada je takođe u saopštenju osudila talibansku vojnu akciju i ocenila da je u suprotnosti sa onim što talibani govore, da žele pregovore o primirju.

U petak je u talibanskom napadu ubijen portparol vlade za medije Dava Kan Menapal, a nekoliko dana pre toga pokušana je likvidacija v.d. ministra odbrane Bismilaha Kana Mohamadija.

U izveštaju pred Savetom bezbednosti UN izaslanica za Avganistan je apelovala na Savet za zahteva od talibana da momentalno prestanu sa napadima na gradove i osvajanjem teritorije i pozvala na prekid vatre i sprečavanje "katastrofe".

Više od polovine od 421 distrikta u Avganistanu je sada pod kontrolom talibana. Neki od distrikata su u udaljenim predelima, drugi su od ključnog strateškog značaja imajući u vidu da talibani kontrolišu granične prelaze sa Iranom, Tadžikistanom i Pakistanom.

XS
SM
MD
LG