Linkovi

Bajden: Američka misija u Avganistanu se završava 31. avgusta


Predsednik Džo Bajden govori o povlačenju američkih vojnika iz Avganistana u Beloj kući, 8. jula 2021.
Predsednik Džo Bajden govori o povlačenju američkih vojnika iz Avganistana u Beloj kući, 8. jula 2021.

Predsednik Džo Bajden saopštio je da će američka vojna misija u Avganistanu biti završena 31. avgusta, uprkos strahovanjima da bi u zemlji mogao da izbije građanski rat po odlasku američkih vojnika.

"Pravo i obaveza avganistanskog naroda su da odluče kakvu budućnost žele i kako će upravljati zemljom", poručio je američki predsednik.

Bajden i potpredsednica Kamala Haris prethodno su se u Beloj kući sastali sa liderima agencija za nacionalnu bezbednost, koji su ih obavestili o povlačenju američkih snaga iz Avganistana.

Američka vojska je u četvrtak objavila da je povlačenje završeno više od 90%. Zvaničnici su rekli da se očekuje da će ceo proces biti završen krajem avgusta. NATO trupe takođe slede njihov primer, a većina ih je već napustila Avganistan.

Portparolka Bele kuće Džen Psaki rekla je novinarima da Sjedinjene Države podržavaju diplomatske pregovore o rešavanju sukoba u Avganistanu i da posle povlačenja vojske nameravaju da zadrže diplomatsko i humanitarno prisustvo u zemlji.

“Jedan od razloga što je predsednik doneo ovu odluku je što ne veruje da postoji vojno rešenje za 20-godišnji rat", izjavila je Psaki.

Bajden je takođe rekao da Sjedinjene Države planiraju da premeste hiljade avganistanskih prevodilaca iz zemlje pred odlazak američkih vojnika.

Talibanski borci ostvarili su veliki napredak u osvajanju teritorija širom Avganistana od 1. maja, kada su SAD i NATO formalno započeli povlačenje poslednjih preostalih vojnika. Pobunjenici su od tada osvojili najmanje 150 od 400 avganistanskih okruga.

Odlazak stranih trupa je rezultat mirovnog sporazuma koji su Vašington i Talibani sklopili u februaru 2020, za vreme administracije Donalda Trampa. Prema sporazumu se od pobunjenika traži da se bore protiv terorizma na avganistanskom tlu i postignu politički mirovni sporazum sa vladom u Kabulu.

Međutim, mirovni pregovori pod posredstvom SAD unutar Avganistana sporo napreduju od kad su započeli prošlog septembra u Kataru, i do sada su imali malo uspeha.

ARHIVA - Američki marinci Drugog bataljona čekaju helikoptere u provinciji Helmand, u junu 2009.
ARHIVA - Američki marinci Drugog bataljona čekaju helikoptere u provinciji Helmand, u junu 2009.

Američki vojnici su pre nedelju dana tokom noći napustili vazdušnu bazu Bagram, najveću u Avganistanu, što je izazvalo kritike i žalbe avganitanskih komandanata da nisu znali za planove o povlačenju.

Američki zvaničnici tvrde da je prenos nadležnosti u Bagramu bio potpuno koordinisan sa avganistanskim liderima, kao i predaja nadležnosti u drugim vojnim bazama.

Avganistanski zvaničnici takođe ističu da je nagli odlazak Amerikanaca omogućio meštanima da opljačkaju bazu pre nego što su stigli avganistanski vojnici i preuzeli kontrolu nad aerodromom.

XS
SM
MD
LG