Linkovi

U napadu bombaša samoubice na svadbu u Kabulu ubijeno 63 ljudi


Oštećenja na sali za venčanja Dubai siti, nakon eksplozije u Kabulu, Avganistan, 18. avgusta 2019.
Oštećenja na sali za venčanja Dubai siti, nakon eksplozije u Kabulu, Avganistan, 18. avgusta 2019.

Vlasti u Avganistanu saopštile su da je broj ubijenih u sinoćnjem napadu bombaša samoubice na svadbenu ceremoniju u Kabulu narastao do 63 i ranjenih 183.

Žrtve su uglavnom pripadnici manjinske zajednice šiitskih Hazara.

Portparol avganistanskog ministarstva unutrašnjih poslova Nasrat Rahimi potvrdio je broj žrtava u saopštenju izdatom rano u nedelju, rekavši da među žrtvama ima žena i dece.

Niko nije odmah preuzeo odgovornost za napad, jedan od najgorih protiv avganistanskih civila u poslednjih nekoliko godina.

Talibani su negirali svoju umešanost i osudili su bombaški napad. Portparol te pobunjeničke grupe saopštio je da "takav varvarski namerni napad protiv civila, uključujući i žene i decu, zabranjen je i neopravdan".

Gotovo svi nedavni napadi u gradu, delom protiv zajednice Hazara, izvela je ispostava Islamske države.

Rahimi je u saopštenju izdatom malo nakon napada rekao da se ekslozija dogodila malo pre ponoći u subotu i da su policija i hitna pomoć brzo stigli na lice mesta i transportovali žrtve u bolnicu u Kabulu.

Civili nastavljaju da nose breme konflikta u Avganistanu. Više od 1.500 ljudi ubijeno je ili ranjeno samo u julu, saopštile su Ujedinjene nacije.

Poslednje nasilje u Avganistanu događa se dok razgovori između Sjedinjenih Država i talibana dolaze do tačke postizanja sporazuma kojim bi se okončao 18 godina dug rat.

XS
SM
MD
LG