Linkovi

Talibani kritikovali Trampa zbog otkazivanja mirovnih pregovora


Arhiva - Predsednik Donald Tramp razgovara sa novinarima na Južnom travnjaku Bele kuće, 9. avgusta 2019. u Vašingtonu.
Arhiva - Predsednik Donald Tramp razgovara sa novinarima na Južnom travnjaku Bele kuće, 9. avgusta 2019. u Vašingtonu.

Avganistanski pokret Taliban osudio je odluku predsednika Trampa da otkaže mirovne pregovore sa pobunjeničkom grupom, tvrdeći da su američki posrednici bili zadovoljni dogovorom koji su obe strane postigle u Dohi i da je 23. septembar bio određen kao datum da se pređe na sledeći korak - početak pregovora sa drugim avganistanskim frakcijama.

U saopštenju na paštu jeziku, Talibani su izneli tvrdnju da neće odustati od svoje borbe i da će Amerika biti prinuđena da se, u jednom trenutku, vrati pregovorima.

Predsednik SAD Donald Tramp rekao je da je otkazao tajne razgovore koji su bili planirani za nedelju u Kemp Dejvidu sa avganistanskim predsednikom Ašrafom Ganijem i "glavnim talibanskim vođama".

U seriji tvitova u subotu uveče, Tramp je objasnio da je odmah otkazao planirane sastanke u predsedničkom odmaralištu u državi Merilend, nakon eksplozije automobila bombe u Kabulu u kojoj je ubijeno 12 ljudi, uključujući i američkog vojnika.

Tramp je rekao da su talibani izveli napad "da bi izgradili lažnu prednost".

Predsednik je dodao da ukoliko talibani "ne mogu da pristanu na prekid vatre tokom veoma važnih mirovnih razgovora i čak ubiju 12 nevinih ljudi, onda verovatno nema energije da se pregovara o besmislenom sporazum u svakom slučaju. Koliko još decenija će oni biti spremni da se bore."

Američki državni sekretar Majk Pompeo izjavio je u nedelju da je predsednik Donald Tramp doneo "pravu odluku" da opozove mirovne pregovore sa talibanskim liderima zbog napada koje "teroristička grupa trenutno vrši u Avganistanu."

"Moramo da vidimo da su spremni da ispune obećanja" i okončaju nasilje pre nego što "budu nagrađeni" susretom sa Trampom, rekao je Pompeo za CNN. Nije komentarisao kada i da li će se mirovni pregovori nastaviti.

Pregovori na kojima bi trebalo da se postigne mirovni sporazum traju već mesecima, između diplomata SAD i talibana, koji su odbili pozive za prekid vatre.

Zapanjujuće saopštenje

Trampovo otkrivanje kroz tvitove planiranih tajnih razgovora i njihovo otkazivanje, zapanjilo je analitičare.

"Mesecima, pregovarači SAD radili su mukotrpno da bi postigli sporazum. Bili su nadomak jednog. I sada, čini se, jedan jedini Trampov tvit izvukao im je tepih ispod nogu", rekao je Majkl Kugelman, zamenik direktora Azijskog programa i viši saradnik za Južnu Aziju u Vilson centru.

Kugelman je izjavo za Glas Amerike da ne misli da su razgovori potpuno mrtvi.

"Tramp je pametan pregovarač i ovo takđe može biti neka vrsta smicalice, zamišljene da optuži talibane i navede ih da spuste lestvicu nasilja i vrate se za pregovarački sto u slabijoj poziciji", rekao je on.

Mirovni sporazum, za koji se očekuje da će podrazumevati povlačenje 14.000 američkih trupa iz Avganistana, mogao bi da okonča najduži rat u istoriji SAD.

Procenjuje se da je 150.000 ljudi, uključujući i 40.000 civila, ubijeno u Avganistanu od 2001. godine, kada su u invaziji predvođenoj SAD talibani svrgnuti sa vlasti u Kabulu zbog pružanja utočišta Al Kaidi i Osami bin Ladenu, koji su odgovorni za teroristički napad na Sjedinjene Države 11. septembra 2001. godine.

Talibanski borci izveli su nove napade na Kabul i još dva grada tokom prošle nedelje. Grupa sada kontroliše više teritorije u Avganistanu nego i u jednom drugom trenutku od 2001.

Zvaničnici SAD koje je kontaktirao Glas Amerike nakon predsednikovih tvitova, nisu želeli išta da komentarišu.

Vodeći američki diplomata u naporima da se postigne sporazum, Zalmaj Kalilzad, rekao je 31. avgusta: "Na pragu smo sporazuma koji će umanjiti nasilje i otvoriti vrata Avganistancima da sednu zajedno i pregovaraju o časnom i održivom miru i o ujedinjenom, suverenom Avganistanu koji nije pretnja Sjedinjenim Državama, saveznicima niti nekoj drugoj zemlji".

Nacrt sporazuma između američkih i talibanskih pregovarača postignut je pre nekoliko dana, ali potpun mirovni sporazm zavisi od naknadnih unutar-avganistanskih razgovora.

Bilo je znano pre Trampovih tvitova da je Gani zakazao i iznenada odložio put u subotu u Sjedinjene Države.

Analitičari u Kabulu rekli su za Glas Amerike da je to bio signal da vlada tamo nije zadovoljna sa američko-talibanskim mirovnim sporazumom i da postoje razlike u pronalaženju zajedničke osnove u procesu između Kabula i Vašingtona.

Džon Voker iz Avganistanskog servisa Glasa Amerike učestvovao je u pisanju ovog izveštaja.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG