Linkovi

Vojska SAD pojačava operacije protiv talibana, pregovori za Trampa "mrtvi"


Američki vojnici u Avganistanu (arhivski snimak)
Američki vojnici u Avganistanu (arhivski snimak)

Američka vojska vjerovatno će ubrzati tempo operacija u Avganistanu zbog povećanja broja napada talibana, najavio je šef Američke centralne komande, general Kenet Mekenzi tokom posjete toj zemlji. Mekenzi je ocijenio da su talibani napravili grešku u mirovnim pregovorima, izvođenjem niza napada, među kojima je i prošlonedeljni u kojem je ubijen američki vojnik. Predsjednik Donald Tramp je zbog toga otkazao planirane mirovne pregovore sa liderima talibana i avganistanskim predsjednikom Ašrafom Ganijem, što je povećalo neizvjesnost u pogledu planova američke administracije da okonča dugogodišnji vojni angažman u Avganistanu. Tramp je u ponedeljak rekao da su pregovori sa liderima talibana, što se njega tiče, "mrtvi", ali da i dalje razmatra povlačenje američkih vojnika iz te zemlje, "u pravo vrijeme".

Planovi da se okonča američki najduži rat dobili su neočekivani obrt. Američki predsjednik je u istom tvitu najavio, a zatim i otkazao tajne mirovne pregovore sa talibanima u predsjedničkom odmaralištu u Kemp Dejvidu, u Merilendu.

“Glavni lideri talibana i odvojeno, predsjednik Avganistana, trebalo je tajno da se sastanu sa mnom u Kemp Dejvidu”, napisao je Tramp na Tviteru.

Zatim je podsjetio da su talibani preuzeli odgovornost za samoubilački napad u Kabulu nekoliko dana ranije u kojem je poginulo 12 osoba, među kojima i američki vojnik – 16. Amerikanac ubijen u Avganistanu ove godine, i tvitovao da je odmah otkazao sastanak i mirovne pregovore.

Državni sekretar Majk Pompeo podržao je Trampovu odluku.

“Moramo da zaštitimo američke bezbjednosne interese, kako teroristi ne bi mogli ponovo da udare iz Avganistana. Istovremeno, da smanjimo američke žrtve koje dajemo gotovo dvije decenije”.

Američki zvaničnici se već mjesecima sastaju sa talibanima da bi pokušali da ispregovaraju mirovni sporazum, i počeli da povlače američke snage. Međutim, od postizanja načelnog dogovora, talibani su povećali broj napada.

“Da su talibani, na nacrt sporazuma, reagovali zaustavljanjem napada onda bi danas bilo napretka. Međutim, odlučili su da posle dogovora u Dohi uzmu oružje i izvode napade u Avganistanu, što dovodi u pitanje njihovu posvećenost miru”, ocijenio je predsjedavajući Američkog univerziteta u Avganistanu Dejvid Sedni.

Pompeo je naglasio da je porast nasilja, za koje su odgovorni talibani, uništio višemjesečne pregovore.

Američki državni sekretar Majk Pompeo
Američki državni sekretar Majk Pompeo

“Talibani su ubili Amerikanca da bi stekli prednost za pregovaračkim stolom. Kada smo vidjeli šta se događa, dok smo se približavali rešenju i mogućnosti da se predsjednik sastane sa onima koji donose odluke i koji mogu da donesu mir avganistanskom narodu, predsjednik Tramp je rekao: “Nećemo to uraditi. Nećemo nagraditi njihovo ponašanje” i otkazao pregovore”.

Predsjednik Tramp je mirovne pregovore otkazao nekoliko dana uoči obilježavanja 18. godišnjice terorističkih napada na Sjedinjene Države, koji su i doveli do američke invazije na Avganistan.

Trampov plan da pozove Taliban u predsjedničko odmaralište u Kemp Dejvidu, gdje se decenijama održavaju pregovori američkih i stranih lidera, oštro su kritikovali i republikanski i demokratski članovi Kongresa, dok američki mediji prenose da su se tome protivili i potpredsednik Majk Pens i savetnik Bijele kuće za nacionalnu bezbednost Džon Bolton. Međutim, Tramp i Pens su demantovali te izveštaje.

Na odluku o otkazivanju pregovora, talibani su reagovali prijetnjom da će umrijeti još veći broj Amerikanaca. Avganistanska vlada podržala je potez američke administracije.

Snažno vjerujemo da ono što je predsjednik SAD rekao odražava strahovanja ne samo u Avganistanu, već i u Vašingtonu”, rekao je portparol avganistanskog predsjednika Ašrafa Ganija, Sedik Sediki.

Zbog zastoja u pregovorima, biće zaustavljeni i planovi za povlačenje hiljada američkih vojnika iz Avganistana.

XS
SM
MD
LG