Linkovi

Vojska SAD: Prerano za razgovore o povlačenju trupa iz Avganistana


Arhiva - Trupe SAD patroliraju u bazi avganistanske nacionalne armije u pokrajini Logar, 7. avgusta 2018.
Arhiva - Trupe SAD patroliraju u bazi avganistanske nacionalne armije u pokrajini Logar, 7. avgusta 2018.

Najviši oficir Vojske SAD izjavio je da je prerano govoriti o povlačenju američkih trupa iz Avganistana ili budućim američkim antiterorističkim snagama tamo, dok se nastavljaju mirnovni pregovori sa talibanima.

"Ne koristim termin 'povlačenje' sada", rekao je novinarima u sredu u Pentagonu marinski general Džozef Danford, načelnik Združenog generalštaba Vojske SAD.

VIDEO: Načelnik Združenog generalštaba vojske SAD govori o Avganistanu (engleski jezik)

US Military Officials: No Plans for Troop Withdrawal from Afghanistan
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:30 0:00

Danford je govorio na prvom brifingu pred kamerama u Pentagonu sekretara odbrane i predsedavajućeg u tačno godinu dana.

Danford je izrazio nadu da će mirovni sporazum izazvati "remećenje statusa kvo", neophodno da bi se krenulo dalje, ka rešenju 18 godina dugog konflikta.

On je rekao da će svaki sporazum biti "zasnovan na uslovima" i da bi trebalo da spreči da Avganistan postane "utočište" za teroriste i pokretanje njihovih napada protiv Sjedinjenih Država.

"Preuranjeno je govoriti o tome što bi naše antiterorističko prisustvo u Avganistanu moglo ili ne bi moglo da bude bez bolje procene kakvi će uslovi biti", rekao je.

Sekretar za odbranu Mark Esper rekao je da sve opcije ostaju na stolu.

Prema izveštajima, sporazum SAD i talibana mogao bi da podrazumeva povlačenje hiljada američkih trupa iz zemlje, ostavljajući samo mali broj snaga koje bi obezbedile da talibani sprovode svoje obaveze iz sporazuma.

Talibanski zvaničnici rekli su da bi sporazum o kojem pregovaraju sa SAD zahtevao da ta pobunjenička grupa započne mirovni proces sa činiocima u Avganistanu kako bi se raspravljalo o prekidu vatre ili o smanjenju napada protiv vladinih snaga, zajedno uz teme koje su u vezi sa budućom političkom upravom.

Zvaničnici SAD rekli su da bi Talibani takođe mogli da budu obavezani da spreče Al Kaidu da uspostavi oblasti u Avganistanu koje bi kontrolisali pobunjenici i da pomognu da se pobedi Islamska država u toj zemlji.

Avganistanska podružnica Islamske države intenzivirala je svoje smrtonosne napade u zemlji, namećući pitanje da li bi sporazum SAD i talibana mogao da okonča nasilje u Avganistanu.

Ranije ovog meseca, Islamska država preuzela je odgovornost za samoubilački bombaški napad na svadbenu povorku u Kabulu, kada je ubijeno više od 80 ljudi i ranjeno oko 160. Gotovo sve žrtve su bili civili.

Ajaz Gul učestvovao je u pisanju ovog izveštaja.

XS
SM
MD
LG