Linkovi

Sjedinjene Države proglasile ruski Vagner transnacionalnom kriminalnom organizacijom


Sedište Vagner grupe u gradu Sankt Peterburgu (Foto: REUTERS/Igor Russak)
Sedište Vagner grupe u gradu Sankt Peterburgu (Foto: REUTERS/Igor Russak)

Sjedinjene Države saopštile su da su uvele dodatne sankcije Vagner grupi.

Tu rusku plaćeničku kompaniju označile su transnacionalnom kriminalnom organizacijom odgovornom za, kako je saopšteno, rašireno kršenje ljudskih prava.

Sankcije su primenjene protiv desetina ljudi i entiteta koji podržavaju rat koji Rusija vodi u Ukrajini, saopštio je američki Sekretarijat za finansije.

"Vagnerovo osoblje umešano je u kontinuirano sprovođenje ozbiljnih kriminalnih aktivnosti, uključujući masovna pogubljenja, silovanja, otmice dece i fizičko zlostavljanje u Centralnoafričkoj Republici i Maliju", navedeno je u saopštenju.

"Proširene sankcije Vagneru dodatno će otežati mogućnosti ruskog predsednika Vladimira Putina da naoružava i oprema svoju ratnu mašinu", saopštila je američka sekretarka za finansije Dženet Jelen.

Ambasada Rusije u Vašingtonu nije bila dostupna za komentar koji je zatražila agencija Rojters.

Sjedinjene Države sankcionisale su i druge entitete za koje smatraju da podržavaju vojne operacije Vagner grupe – poput kompanije Tera Teh.

Cilj sankcionisanja, kako je navedeno, predstavlja slabljenje ruskih odbrambenih i industrijskih kapaciteta.

Na listi kažnjenih našao se i kineski Institut za istraživanje svemira i tehnologije – označen odgovornim za dostavljanje Tera Tehu satelitskih snimaka raznih lokacija u Ukrajini.

Fotografije su prikupljane kako bi se omogućile Vagnerove borbene operacije u Ukrajini“, saopštio je Sekretarijat za finansije.

Dodatne sankcije rukim plaćenicima prošle sedmice najavio je portparol Saveta za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi.

"Time se prepoznaje transkontinentalna pretnja koju predstavlja Vagner, kroz svoju trenutnu matricu ozbiljnih kriminalnih aktivnosti", rekao je Kirbi reporterima na brifingu prošle nedelje u Beloj kući.

Kirbi je u nedavnom intervjuu Glasu Amerike pozvao i druge države da se u kaznenoj politici pridruže Sjedinjenim Državama.

Ovo nema veze samo sa tim da se onemoguće da čine zvjerstva u Ukrajini, već širom sveta", rekao je Kirbi.

Bela kuća je u decembru saopštila da je Vagner grupa preuzela pošiljku oružja iz Severne Koreje kako bi pomogla ruskih snaga koje se bore u Ukrajini.

Aktivnosti Vagner grupe ponovo su dospele u centar pažnje svetske javnosti posle ruske invazije na Ukrajinu. Njeni pokušaji da regrutuje plaćenike, između ostalog i u Srbiji, zabrinuli su Sjedinjene Države.

Na problem regrutacije „vagnerovaca“ u Srbiji je tokom nedavne posjete Beogradu i susreta sa predsednikom Aleksandrom Vučićem ukazao i savetnik Stejt departmenta Derek Šole.

Sam Vučić negirao je da su na barikadama, koje je decembra 2022. na severu Kosova podigao deo Srba, bilo pripadnika ruske plaćeničke vojne grupacije "Vagner".

Notorna je laž da su u barikadama na Kosovu učestvovali pripadnici grupe ruske paravojne formacije 'Vagner''”, poručio je predsednik Srbije gostujući na Televiziji Hepi, a prenela agencija Fonet.

Informacije o mogućem prisustvu ruskih plaćenika na severu Kosova objavilo je nekoliko medija u Srbiji i regionu – izveštavajući da su u blizini barikada viđene maskirane osobe, kao i obeležja te ruske vojne plaćeničke grupacije.

Uprkos iznetim sumnjama i navodima - zvanično prisustvo ruskih plaćenika na severu Kosova nije potvrđeno.

Vučić je tada govorio i o tekstu koji je objavio, a potom sa svog sajta povukao ruski državni medij "Raša tudej", čiji je rad registrovan na teritoriji Srbije.

Nije fer što neko ljude iz Srbije, iako je jedina zemlja u Evropi koja nije uvela sankcije Rusiji, zove da učestvuju u ratu u Ukrajini kada znaju da je to protivno pozitivnim propisima Srbije”, rekao je Vučić – aludirajući na tekst, iliti oglas, koji je objavila podružnica ruskog državnog medija da privatna plaćenička grupacija "Vagner" regrutuje nove pripadnike.

Glas Amerike nedavno se opsežno bavio aktivnostima ruske plaćeničke vojne grupe i njenim aktivnostima u Srbiji.

XS
SM
MD
LG