Linkovi

Veliki broj osuđenika koje je regrutovao Vagner gine u Ukrajini


Privatni vojni centar Vagner otvoren u Sankt Peterburgu u Rusiji, 4.novembar 2022. (Foto: Olga MALTSEVA / AFP)
Privatni vojni centar Vagner otvoren u Sankt Peterburgu u Rusiji, 4.novembar 2022. (Foto: Olga MALTSEVA / AFP)

Proteklih nekoliko meseci, aktivisti za ljudska prava upozoravaju da ruska privatna vojna kompanija Vagner regrutuje osuđenike za rat u Ukrajini. Bela kuća potvrdila je informacije o "izuzetno visokom" broju žrtava među oko 40 hiljada osuđenika koji se bore za tu plaćeničku grupu u Donbasu.

Dok se Rusija bori da zadrži teritoriju u Ukrajini, Bela kuća ističe da se Kremlj sve više oslanja na grupu Vagner da regrutuje hiljade zarobljenika za prve linije fronta.

“Broj žrtava među osuđenicima je izuzetno visok. Zapravo, mislimo da su 90 odsto žrtava osuđenici", kaže portparol Saveta za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi.

Osuđenici, pripadnici grupe Vagner trpe velike gubitke u Ukrajini
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:12 0:00

Moskva osporava strane procene ratnih gubitaka, ali je jasno da ruski osuđenici umiru u velikom broju. Ukrajinski zvaničnici procenjuju da je oko 77 odsto od 38 hiljada ruskih zatvorenika dovedenih da se bore u Ukrajini poginulo, ranjeno zarobljeno ili je nestalo.

“Samo ih bacaju u tu mašinu za mlevenje mesa", ističe Kirbi.

Rusija odbacuje većinu spoljnih procena svog ratnog učinka i insistira da njene trupe konsoliduju svoje dobitke. Međutim, stručnjaci kažu da Kremlju postaje teško da prikrije sumornu sudbinu osuđenika koje vode Vagnerovi komandanti.

Jurij Butusov, ukrajinski ratni dopisnik, izjavio je za Glas Amerike da Rusija te zatvorenike zove “popunjivači" i da su, samo u borbi za grad Soledar prošlog meseca, Rusi gubili nekoliko stotina vojnika dnevno. Skoro svi su bili osuđenici.

"Da bi napao ukrajinske artiljerijske položaje, neprijatelj koristi kaznene bataljone. To nije novi izum. U sovjetska vremena, Staljin ih je takođe imao", objašnjava Butusov.

Ti bataljoni iz Drugog svetskog rata sastojali su se od sovjetskih zarobljenika iz radnih logora, gulaga, i bili su zaduženi za najteže zadatke, kao što je probijanje linija intenzivne vatre bez ikakve podrške teškog naoružanja. Butusov kaže da se u nekim slučajevima ruski, loše opremljeni zatvorenici, koriste za slične zadatke, kao što je privlačenje ukrajinske artiljerijske vatre.

“Kada se otvara vatra na njih, ruski komandanti otkrivaju artiljerijske pozicije neprijatelja."

Olga Romanova, direktorka grupe za građanska prava pod nazivom “Rusija u zatvoru”, istakla je za Glas Amerike da se zatvorenicima koji se slože da potpišu šestomesečne ugovore sa Vagnerom plaća oko 3.000 dolara mesečno. Ali kaže da oni nisu motivisani novcem i da je njihov glavni motiv da izađu na slobodu.

Do sada, od desetina hiljada zatvorenika koje je regrutovao Jevgenij Prigožin, lider Vagnera i čovek od poverenja ruskog predsednika Vladimira Putina, samo 106 je oslobođeno i dozvoljeno im je da odu kući, kaže Romanova.

“Do kraja prošle godine, želja da se služi u Vagneru znatno se smanjila među osuđenicima – pre svega, zbog pogubljenja, neispunjenih obećanja i, naravno, velikog, veoma velikog broja žrtava."

Međutim, sve to verovatno neće poremetiti planove Kremlja da koristi zatvorenike za ostvarenje svojih geopolitičkih ciljeva, ističe Romanova.

“Prigožin će izvući još 20 do 30 hiljada ljudi iz zatvora, a onda će vlasti početi formalnu mobilizaciju."

Putin je u novembru potpisao zakon kojim se omogućava mobilizacija pojedinaca osuđivanih u prošlosti, čije presude nisu izbrisane iz dosijea, stvarajući time još veći kontingent potencijalnih ratnih regruta.

Vagner grupa i regrutacija u Srbiji
please wait

No media source currently available

0:00 0:06:04 0:00

XS
SM
MD
LG