Linkovi

Ukrajina istrajava u borbama protiv "vagnerovaca" kod Soledara


Sukobi u području grada Soledara (Foto: Reuters/State Border Guard Service Of Ukraine)
Sukobi u području grada Soledara (Foto: Reuters/State Border Guard Service Of Ukraine)

Ukrajina je saopštila da njene trupe istrajavaju u teškim borbama u okolini grada Soledara u istočnoj Ukrajini, gde Rusija napreduje zahvaljujući angažmanu privatne plaćeničke grupe - prvi put u poslednjih šest meseci.

Ultranacionalistička milicija Vagner, koju vodi saveznik predsednika Vladimira Putina izvan glavnog lanca vojne komande, tvrdi da je zauzela Soledar posle intenzivnih borbi za koje je rekla da su ostavile grad prekriven ukrajinskim mrtvima. Ali Moskva se suzdržala da zvanično proglasi pobedu.

"Trenutno još postoje neki mali džepovi otpora u Soledaru“, izjavio je lokalni političar Andrej Bajevski u ruskoj emisiji na internetu.

Ukrajina je priznala napredak Rusije, ali je zamenica ministra odbrane Hana Maljar rekla da su borbe još uvek žestoke.

Rusi su se "kretali preko svojih leševa", rekla je ona. Rojters nije mogao nezavisno da potvrdi situaciju.

Serhij Čerevati, portparol ukrajinske Istočne vojne komande, izjavio je ukrajinskoj televiziji da je u Soledaru stalno bilo granatiranja. "Neprijatelj pokušava da preuzme inicijativu i napadne. Ali ne uspevaju da probiju našu odbranu."

Jedan 24-godišnji ukrajinski vojnik, smešten izvan malog grada, rekao je: "Situacija je teška, ali stabilna. Mi zadržavamo neprijatelja... mi uzvraćamo udarac."

U sredu su se pojavili izveštaji o tome da su Soledar osvojili Rusi. Američki sekretar za odbranu Lojd Ostin opisao je bitku za Soledar kao "veoma fluidnum, dinamičnu".

„U ovom trenutku ne možemo da potvrdimo navode o ruskom osvajanju Soledara“, rekao je Ostin na brifingu za novinare sa državnim sekretarom Entonijem Blinkenom i njihovim japanskim kolegama.

Jevgenij Prigožin, šef ruske plaćeničke grupe Vagner, rekao je u sredu da su njegove snage zauzele ceo grad i ubile 500 ukrajinskih vojnika u teškim borbama.

Nekoliko minuta kasnije, ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je da su borbe nastavljene.

"Rusi pokušavaju da se pretvaraju da je deo našeg grada Soledara neka vrsta ruskog vlasništva. Ali borbe se nastavljaju", rekao je Zelenski.

U saopštenju na Fejsbuku ukrajinski generalštab je naveo da ruske snage trpe velike gubitke. Rusija pokušava da zauzme rudarski grad Soledar od avgusta.

To područje je aktivno poprište sukoba, pa je teško nezavisno proceniti situaciju na terenu.

Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je da general Valerij Gerasimov, načelnik Generalštaba, preuzima komandu nad snagama u Ukrajini. General Sergej Surovikin, koji je na tom mestu bio tri meseca, sada će biti zamenik Gerasimova.

Britansko ministarstvo odbrane ocenilo je taj potez kao „indikator sve veće ozbiljnosti situacije sa kojom se Rusija suočava, i jasno priznanje da kampanja nije u skladu sa strateškim ciljevima Rusije“.

XS
SM
MD
LG