Linkovi

Advokat Stojković podneo krivične prijave zbog delovanja Vagnera u Srbiji


U Palati pravde u Beogradu podnete su krivične prijave protiv odgovornih za delovanje paravojne organizacije Vagner u Srbiji
U Palati pravde u Beogradu podnete su krivične prijave protiv odgovornih za delovanje paravojne organizacije Vagner u Srbiji

Beogradski advokat Čedomir Stojković, predsednik NVO Oktobar, uz podršku nekoliko ruskih i ukrajinskih mirovnih organizacija iz Srbije, predao je u četvrtak u Palati pravde u Beogradu seriju krivičnih tužbi protiv onih za koje smatra da su odgovorni za delovanje paramilitarne organizacije Vagner u Srbiji.

Kako je rekao u obraćanju medijima, krivične prijave se odnose na samo delovanje grupe Vagner u Srbiji, na delovanje ruske diplomatske misije na mobilisanju građana Srbije za učestvovanje u ratu u Ukrajini, kao i na “nedelovanje BIA na suzbijanju obavšetajnih i vrbovateljskih aktivnosti Ruske Federacije”.

Po njegovoj oceni kada bi BIA radila samo 10 odsto stvari koje po zakonu mora da radi ni jedan građanin Srbije ne bi mogao da se priključi ruskoj vojsci u ratu u Ukrajini.

Podnete krivične prijate protiv Vagnera u Srbiji
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:23 0:00

Imamo osnovanu sumnju da mislimo da je Aleksandar Vulin, kao direktor BIA dao naredbe, direktive i smernice da se delovanje Vagner grupe u Srbiji ne sprečava, da se kontraobaveštajni rad u Srbiji ne sprovodi i da je to direktan razlog zašto Rusija ovde uspešno mobiliše građane Srbije i šalje ih u rat”.

Stojković je rekao da je podneo krivičnu prijavu i prostiv ruskog ambasadora Aleksandra Bocan Harčenka, koji uživa imunitet po Bečkoj konvenciji, ali kome, kako je rekao Stojković može da se uskrati imunitet:

Aleksandar Bocan Harčenko, ruski ambasador je ovde šef organizacije koja na teritoriji Republike Srbije sa jedne strane mobiliše građane Srbije za učestvovanje u ratu u Ukrajini, a sa druge strane omogućava građanima Srbije finansijska sredstva, uputstva i instrukcije kako da se prijave za rat u Ukrajini, odnosno u ovom slučaju prvo za obuku u vojsci Ruske Federacije”.

Po rečima Stojkovića na sajtu Ruske federacije su postojale jasne instrukcije i uputstva kako da se izvrši prijavljivanje građana Srbije za rusku vojsku, a po zakonima Srbije davanje takvih uputstava je krivično delo.

Na kraju on je rekao da je podneo krivične prijave i protiv desničarskih organizacija u Srbiji, a u tom kontekstu on je posebno pomenuo krivičnu prijavu protiv Damjana Kneževića iz Narodnih patrola, koji je, kako je kazao Stojković pristupio organizaciji Vagner:

Mi znamo da oni deluju. Oni deluju između ostalog i preko Srpsko-ruskog humanitarnog centra Niš. Taj centar se koristi danas kao baza za delovanje Vagner grupe sa jedne strane, a sa druge strane se koristi takođe kao baza za delovanje obaveštajnih struktura RF kako bi mogli da mobilišu građane Srbije na ovaj zločinački rat i vode hibridni rat”.

Mural podrške paravojnoj organizaciji Vagner, koji se 14. januara 2023. pojavio na zidu ispod Brankovog mosta u Beogradu (foto: Fonet)
Mural podrške paravojnoj organizaciji Vagner, koji se 14. januara 2023. pojavio na zidu ispod Brankovog mosta u Beogradu (foto: Fonet)

Anastasija Murdzynska iz Udruženja Ukrajinaca je, govoreći o grafitu Vagnera koji se nedavno pojavio na zidu ispod Brankovog mosta u Beogradu je rekla da se taj grafit pojavio istog danas kada je ruska raketa ubila 44 ljudi u Harkovu:

Ako Srbija podržava ovu reklamu Vagneru koju su uradili 14. januara onda Srbija podržava i ovu regrutaciju u takvu terorističku organizaciju. Ja se kao Ukrajinka ne osećam baš bezbedno ovde sada. Pre rata je bilo sve super”.

Petar Nikitin iz Ruskog demokratskog društva je rekao da ta organizacija ima informacije o sve češćim napadima na Ukrajince u Srbiji:

Ponekad smo i sami svedoci, posebno posle naših antiratnih akcija kako svakoga ko nosi boje zastave Ukrajine ili govori ukrajinski jezik prolaznici na ulici, obični građani prozivaju nacistima i drugim pogrdnim rečima. A imamo bar jedan potvrđen slučaj fizičkog napada na Ukrajince i mstramo da je sve to posledica stalne propagande mržnje koja se širi u Srbiji, a između ostalog i ovakvih murala kao što smo videli tu ispod Brankovog mosta”.

Redakcija Glasa Amerike obratila se Bezbednosno informativnoj agenciji sa molbom da prokomentariše navode advokata Čedomira Stojkovića i odgovori na pitanje da li prema njihovim saznanjima ruska paravojna organizacija Vagner deluje u Srbiji i sa kojim ciljevima. Nismo dobili odgovor.

XS
SM
MD
LG